Държавата дължи 34 млн. лева на строителите за АМ „Хемус“

Държавата дължи 34 милиона лева с ДДС за извършени строителни дейности при строежа на автомагистрала (АМ) „Хемус“ за участъци 2 и 3, стана ясно по време на посещението на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов на строежа на участъка от АМ „Хемус“ в Ловешко.

„В момента работим с леко намалени темпове и причината е забавянето при плащанията, защото мобилизацията и демобилизация е един, освен скъп, но и рисков процес. Ако държим пътните майстори без работа, имаме опасност да ги загубим“, каза ръководителят за строежа на участъка Борис Шалев от „Автомагистрали“ ЕАД. Той каза още, че има риск да се спре работата или да се намали на някои места заради това, че държавата не си плаща извършената работа при инхаус договорите.

Вицепремиерът коментира, че очаква скорошно решение на този проблем, като външни юристи обследват различните варианти. Караджов отново подчерта, че инхаусът заобикаля конкурсното начало и частни фирми строят, а отговорността остава за държавата.

Шалев заяви пред министъра, че до края на годината е възможно да бъде пуснат в експлоатация първият участък – от пътен възел „Боаза“ до п. в. Дерманци, както и завършен п. в. Плевен – Ловеч, а до средата на следващата – целият участък от п. в. Каленик до п. в. Плевен.