Държавата дава 600 бона за филм за Райко Кръвта

Държавата дава 600 000 лева за филм за пернишкия наркобос Райко Кръвта. Парите ще бъдат отпуснати от Националния филмов център. Сценарият на лентата ще бъде направен по едноименния роман на Здравка Евтимова „Четвъртък“, която е сред най-превежданите и награждавани в световен мащаб български писатели, съобщи режисьорът, стоящ зад проекта, Валентин Гошев.

Актьорът Влади Въргала, известен с филма си „Шменти-капели“, е поканен да участва в лентата за Райко Кръвта. „Розалия Абгарян и Ели Колева са две от актрисите в женските образи. Ще участват още Иван Юруков, Игор Дамянов, Иван Тодоров, Михаил Мутафов, Калин Арсов. Разчитам на Ицко Финци, както и на Влади Въргала да се отзоват на поканата ми. За себе си съм отредил малка роля. Жена ми Румяна Камчева, която е оперна певица, участваше в „Моторът“, издаде част от проекта режисьорът.

Действието на „Четвъртък“ се развива в Перник, откъдето е авторката на сценария, както и в София. В сюжета са замесени 4 млади жени – две от тях са богати, а другите не чак толкова. Интригата се върти около жена на богат бизнесмен, дъщерята на Райко Кръвта (името му е истинското във филма, макар че в живота той има син Марио), която управлява имотите му след неговия разстрел. Героиня е и студентка – масажистка, в интригата е и сервитьорка в пернишката кръчма „Мазното“.

Новината, че държавата ще финансира филм за пернишкия наркобос бе посрещната нееднозначно от обществото.

„Пернишкият наркобос, както го наричаха медиите, беше убит през 2005 г. с 3 куршума в главата. По-интересното е, че държавата дава 600 000 лева за филм за Райко Кръвта! Тези пари не се дават за филм за Ботев, Левски, Бенковски, не и за Паисий, или за Климент Охридски. Не са и за Вапцаров, Яворов, Владимир Димитров – Майстова, Евлогий и Христо Георгиеви… Няма да е филм за някой от многото други ярки исторически личности и духовни водачи на нацията в миналото. Филмът ще е а за Райко Кръвта!“, написа във фейсбук известният пиар специалист и художник Валентин Иванов-Кардамски.

„Питам се, дали във времена на тежка бездуховност и нужда от вяра ще я получим от делата на човек с миналото на убития перничанин? Вярвам, че преди да екранизираме представителите на ъндърграунда е по-редно да направим това за големите българи. Имена бол! П.С. Пиша тези редове с огромно уважение към творчеството на Здравка Евтимова, чийто роман ще се екранизира. Моят въпрос е всъщност към министъра на културата, а не към нея“, добави Кардамски.

Previous post Нагли майстори измамиха баба Велика от Пиринско с 840 лв.
Next post Разкриха мистерията! Кой държи вицепремиерката за задника?