ДПС: Петков и Василев продължават да работят с китайци, получили „златни“ паспорти

ДПС обвини премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев в продължаваща схема за раздаване на „златни“ паспорти, въпреки приетите днес текстове за тяхната забрана. А лидерът на Движението Мустафа Карадайъ директно уличи Петков в лъжа, след като миналата седмица той е обещал на депутатите от първия ред на парламента да подкрепи законопроекта на ДПС, който предвиждаше пълна проверка на всяко инвестиционно гражданство, получено у нас. Днес текстовете на Движението бяха отхвърлени.

Според Йордан Цонев има конкретна връзка между олигарха Иво Прокопиев, министър-председателя и финансовия министър, заедно с шефа на Агенцията за насърчаване на инвестициите и част от директорския съвет на ББР Стамен Янев.

„Затова настоявахме за пълна проверка на всяко дадено гражданство. Само така ще рухне митът за участието на ДПС и Делян Пеевски в тези схеми и ще излязат наяве истинските търговци на гражданство и пребиваване у нас.

ДПС ще отиде до край и ще покажем кои са истинските ползватели на тази екстра, кои са осребрили възможността и кои сглобиха схемата „Магнитски“, заяви Цонев.

А Хамид Хамид добави, че днес маските са паднали. „Никой не подкрепи законопроекта ни за пълна проверка на всеки конкретен случай на инвестиоцонно гражданство. Миналата седмица лично Петков се спря при нас и обеща да подкрепи законопроекта. Но явно се страхува. От какво се страхуват Петков и Василев?

Дали ги е страх, че ще излязат наяве всички китайци, с които продължават да работят или че ще се разкрият схемите им с кръга „Капитал“? Всичко води до марионетките на Иво Прокопиев – Асен Василев и Кирил Петков“, отсече депутатът. И насочи специално внимание по темата към две сделки – концесията на летище „Пловдив“ и Индустриалната зона в Божурище.

„Дали това не са същите китайци, на които Асен Василев открадна интелектуална собственост и я продаде за някой лев пак на китайците? Дали не са същите китайци, представители на техните служби, за които ЕК отдавна ни алармира? Дали не са тези китайци, които инвестират чрез Индустриална зона – Божурище чрез Стамен Янев и Кирил Петков? Дали отзад пак не стои Прокопиев?“, пита Хамид.

Карадайъ заяви още, ще информира партньорите на ДПС в ЕП за случващото се у нас. Въпросите ще засегне и пред представителите в ЕК.

„Всеки конкретен случай ще бъде проверен и те ще бъдат информирани. Г-н Кирил Петков пред камерите и пред вас каза, че е поел ангажимент пред ДПС, че ще подкрепи нашето предложение да се извършат проверки. Виждаме поредната лъжа от тяхна страна. Въпросът тука опира и до друго – кой кого, как и защо прикрива и се лъже. Защото г-н Петков, като поема този ангажимент, очаквахме, че най-малкото от парламентарната група на социалдемократите – „Промяната“, ще подкрепят предложението ни за проверки. За този кръг явно фактите нямат никакво значение. За тях е важно те чрез своите проксита и медии какви внушения ще направят и те се оказват много по-важни от фактическата картина“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И добави, че трябва да се открие обвързаността между Стамен Янев и „съпремиерите“ Петков и Василев.

Previous post Феномен: Мъж от Първомай свали 116 кг с ядене, лекарите му даваха 2 дни живот
Next post 22% от българите са скептични към хора с татуировки