До 1000 евро на месец наем за тристаен в София

Наемите на двустайните апартаменти в София варират между 240 евро и 550 евро на месец, а на тристайните се движат между 350 евро и 1000 евро, показват данни на компания за недвижими имоти. От съществено значение за размера на наема е наличието на паркомясто, локацията, сградата и обзавеждането на жилището.

Повишен интерес има към едностайните и двустайните жилища под наем, а при тристайните търсенето нараства по-плавно. Засега почти без промяна остава интересът към многостайните апартаменти, казват брокери на имоти. Наемите на тристайните жилища се задържат, а при двустайните има ръст с 10% спрямо миналата година, показват данни на компания за недвижими имоти. В някои райони на София наемите са се покачили значително, а в други се задържат без промяна. Някои собственици на имоти се опитват да вдигат наемите заради инфлацията – при освобождаване на жилище от стария наемател го пускат на пазара с по-висок размер на наема. Засега обаче това са отделни случаи, а не тенденция на пазара, казват брокери.

Традиционно най-високи са наемите на апартаменти в идеалния център на столицата, “Оборище”, “Изток”, около Южен парк и “Лозенец”. По-бюджетни варианти може да бъдат намерени в квартали като “Овча купел”, “Люлин” и “Надежда”. Но от съществено значение е обзавеждането и функционалността на апартамента. Зле поддържани жилища в престижни райони може да бъдат с по-нисък наем от апартаменти в крайна квартали, които имат практично разположение на стаите и са добре обзаведени.

Собственик, който отдава нов двустаен и добре обзаведен апартамент в предпочитан район, лесно ще намери наемател и може да иска висока цена. В същото време собственик на двустаен апартамент със старо обзавеждане, който се нуждае от ремонт и се намира в квартал с недобра инфраструктура, може да бъде принуден да направи компромис с размера наема, за да намери наемател. За собствениците най-важно е да ограничат риска имотът им да остане незает или да има честа смяна на наематели. Те предпочитат коректен наемател и дълготрайност на взаимоотношенията.

Студенти, служители в IT фирми и финансовата сфера са наематели, които живеят под наем за не повече от една-две години, преди да се ориентират към покупка на жилище. Цените са високи, но поради ниските лихви и липсата на други инвестиционни инструменти, има голямо търсене на жилища от страна на купувачите.

Previous post Илон Мъск оприличи Белоградчишките скали на фон от компютърна игра
Next post Бабата на Сашко: Наистина чудо! Той е добре, само малко е отслабнал