До 1000 евро на месец наем за тристаен в София

Наемите на двустайните апартаменти в София варират между 240 евро и 550 евро на месец, а на тристайните се движат между 350 евро и 1000 евро, показват данни на компания за недвижими имоти. От съществено значение за размера на наема е наличието на паркомясто, локацията, сградата и обзавеждането на жилището.

Повишен интерес има към едностайните и двустайните жилища под наем, а при тристайните търсенето нараства по-плавно. Засега почти без промяна остава интересът към многостайните апартаменти, казват брокери на имоти. Наемите на тристайните жилища се задържат, а при двустайните има ръст с 10% спрямо миналата година, показват данни на компания за недвижими имоти. В някои райони на София наемите са се покачили значително, а в други се задържат без промяна. Някои собственици на имоти се опитват да вдигат наемите заради инфлацията – при освобождаване на жилище от стария наемател го пускат на пазара с по-висок размер на наема. Засега обаче това са отделни случаи, а не тенденция на пазара, казват брокери.

Традиционно най-високи са наемите на апартаменти в идеалния център на столицата, “Оборище”, “Изток”, около Южен парк и “Лозенец”. По-бюджетни варианти може да бъдат намерени в квартали като “Овча купел”, “Люлин” и “Надежда”. Но от съществено значение е обзавеждането и функционалността на апартамента. Зле поддържани жилища в престижни райони може да бъдат с по-нисък наем от апартаменти в крайна квартали, които имат практично разположение на стаите и са добре обзаведени.

Собственик, който отдава нов двустаен и добре обзаведен апартамент в предпочитан район, лесно ще намери наемател и може да иска висока цена. В същото време собственик на двустаен апартамент със старо обзавеждане, който се нуждае от ремонт и се намира в квартал с недобра инфраструктура, може да бъде принуден да направи компромис с размера наема, за да намери наемател. За собствениците най-важно е да ограничат риска имотът им да остане незает или да има честа смяна на наематели. Те предпочитат коректен наемател и дълготрайност на взаимоотношенията.

Студенти, служители в IT фирми и финансовата сфера са наематели, които живеят под наем за не повече от една-две години, преди да се ориентират към покупка на жилище. Цените са високи, но поради ниските лихви и липсата на други инвестиционни инструменти, има голямо търсене на жилища от страна на купувачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Илон Мъск оприличи Белоградчишките скали на фон от компютърна игра
Next post Бабата на Сашко: Наистина чудо! Той е добре, само малко е отслабнал