Доц. Стойчев: Не мисля, че Васил Божков има политически амбиции

„Васил Божков написа, че всички пречки са паднали пред неговото завръщане. Очевидно става въпрос за нещо от близките седмици, което се е случило. През последните седмици единственото значимо нещо, което стана, беше убийството на Алексей Петров. Дали самият Петров е бил пречка пред завръщането на Божков, мога само да гадая“. Това коментира в студиото на bTV политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Бившият главен прокурор Иван Гешев оповести и кореспонденция на Божков по отношение на президента. Не знам защо интересът пада върху всеки друг, но не и върху Иван Гешев. Той в новото амплоа би могъл да разкаже някои неща“, посочи той.

Не мисля, че Васил Божков има политически амбиции. Просто иска да оказва влияние, каквото е имал през годините. Смятам, че има и сега, тъй като е крупен финансов фактор. Мнозина са тези, които стоят зад цялата организация. Мафията е неперсонифицирана. Няма значение персонално кой стои зад схемите“, обясни политологът.

„Политиците демонстрират равна отдалеченост. Като цяло политиците бягат като „дявол от тамян“. Борисов не може да отрече, че се познава и с Божков, и с Петров, но всички останали отричат всякакви връзки. Това е малко вероятно – да не са се виждали и запознавали. Бяха на погребението на Алексей Петров, защото бяхме колеги в Пловдивския университет, където той ме покани да преподавам. Той беше ръководител на катедра „Политически науки и национална сигурност“ до смъртта си. На погребението бяхме половината катедра от Пловдивския университет“, каза доц. Стойчо Стойчев.

Според него не е случайно, че Васил Божков се върна в България ден след погребението на Алексей Петров.