Доц. Пиргова: БСП, ИТН и ДБ пазят статуквото на ГЕРБ

Четворната коалиция естествено е съставена от партии, които имат различни виждания, различни концепции, коалиция не се прави от единомишленици. Коалиции се правят от разнородни партии. В този смисъл всяка една от партиите се бори да запази своята идентичност, в това число и БСП и подобно напрежение ще се появява от всяка страна. Това заяви пред Факти.бг доц. Мария Пиргова.

„Демократична България“ (ДБ) иска да се пратят оръжия на Украйна, БСП смята, че това е червена линия в нейната политика и тя би напуснала, ако това се случи. Това са послания към електоратите и мисля, че тези послания се тълкуват малко по-болезнено, прекалено силно от коментаторите. Това ще бъде политиката в коалицията, всяка една от партиите ще тегли, както виждаме, към себе си. Засега ми се струва, че има воля тази коалиция да устои. По този начин тя пази електората си, непрекъснато подава различни сигнали – ние сме различни, ние няма да се поддадем – левите на десните или десните на левите, но това е просто коалиционната политика, която при нас не показва особена култура.

Виждате, че ДБ не внасят в пленарна зала пращане на оръжие в Украйна. Защо не го внасят? Тупа се топката, подават се сигнали към електората и след това въпросът се залива от друг проблем. Засега това е поведението, което ние ще видим почти през цялата тази година, ако няма някакви големи катаклизми, а може да има.

Бизнесът изглежда се разбира с коалицията т.е. този фронт не е открит, хората да излязат на улицата – нямат намерение, все още има в това правителство някакво доверие и много добре разбират, че кризата (енергийната – бел. ред.) е световна, европейска, и да сменим правителството – другото правителство ще може ли да намали цените на електричеството, на газа? Няма да може, те не са наши цени, не са формирани тук. Нямаме особен избор като граждани, а и не виждам такава гражданска енергия, която би тръгнала да сваля правителството т.е. остава от всичките опции правителството да се самосвали, една от партиите да напусне, а нито една от партиите няма интерес да го направи“, коментира тя.

„Има три стари партии и „Продължаваме промяната“ (ПП), като трите БСП, ДБ и ИТН аз ги виждам свързани с ГЕРБ и ДПС. ПП е новият елемент, който идва съвсем отвън и който все още няма инфраструктурните връзки в институциите, няма тези връзки в бизнеса. Тя действително е партия на промяна, защото тя няма друг шанс, освен да прави промени, а другите три партии се мъчат да запазят по някакъв начин старите канали, старите връзки.

В този смисъл ми се струва, че БСП тук просто внася един въпрос (за смесеното гласуване – бел. ред.), който е в момента излишен, непродуктивен, но печели време. Ето сега цялата коалиция ще се подведе да коментира това. Тук виждам опит на БСП да се окопаят в земеделието, в туризма – там, където са нейните министри и нейната администрация, занимавайки обществото с един абсолютно излишен проблем.

Животът на коалицията ще продължава в борба за идентичност и в борба на ПП да прави промени, защото Кирил Петков, Асен Василев, новите в политиката нямат друг шанс да влязат, ако дори искат, в икономически структури и трябва да минат през политически промени, за да влязат в тях. Много хора ги обвиняват, че те сега ще крадат, те още не могат да крадат и да искат, територията е завзета тотално, още повече, че БСП, ИТН и ДБ никак не помагат на ПП да правят промени, те пазят статуквото на ГЕРБ, на тях то е удобно“, каза преподавателката по политически науки.

„“Има такъв народ“ го виждам като аватар на ДПС, много послушен. Те са умели не като политици, а като театрали, в политиката могат да изиграят всичко – те могат да изиграят скандал, може да изиграят много добри политици, дълго време го играха и с проблема „Каримански“ спряха да го играят. Не искат да отстъпят това място, което не е важно за тях толкова, момчетата идват от театъра, за тях не е важно, важно е мястото за ДПС, за ДПС е важно кой ще наблюдава българските банки, българските банки са доста обвързани с ДПС и ГЕРБ. Много е важно кой ще бъде шеф на банковия надзор, а от председателя на БНБ зависят назначенията на такива нива. Досега банковият надзор в голяма степен е в ръцете на ДПС, те не искат да изпуснат това, а като свържем ДПС с Пеевски и пъзелът се нарежда.

При РСМ пак е игра, но вече има и емоция. Слави Трифонов изпя толкова песни, там им вярвам. Този въпрос е много удобен за контриране на ПП, които явно имат ангажимент към свои покровители. Не мисля, че ще има вдигане на ветото – май или юни, ще лавират, докато им позволяват големите партньори. Ако решат, че Западните Балкани трябва непременно сега да влязат в ЕС, ние нямаме никакъв шанс, освен да пуснем РСМ за преговори.

До голяма степен решението не е наше, защото нямаме политици с авторитет, които да поставят една линия. В голяма степен това се опитва да направи президентът Радев и се надявам той да отстои позицията. Тази позиция е част от нашата народопсихология, от нашата емоция, която ние няма да преживеем и ще излезем на улицата и ще свалим правителството. Това не е рационално мислене“, обясни доц. Пиргова.

Докога коалицията ще е стабилна? „ПП ще изпълняват външните си договорености, тук македонският въпрос е големият възел, от който може да падне правителството. Другите три партии се окопават добре, ИТН губи електорат, но него това не го интересува, просто не държат на себе си в политиката, виждам едно доста непоследователни и несериозно поведение от тях. БСП има доста затихващи функции и те смятат, че каквото в момента вземат от това управление, това ще бъде в някаква степен, като за последно. ДБ имат илюзиите, че не са за последно, но те отново са заплашени от електорална загуба.

ПП, за съжаление, според мен, се разграничават, откриват много фронтове, не действат успоредно с президента, не се осланят на хора, които познават българската политика, а те не я познават и това се вижда. Грешка е разграничаването от Радев, защото отварят много фронтове. Те знаят, че не могат да разчитат на коалиционните си партньори, ако паднат, ГЕРБ и ДПС ще ги изядат, както се казва. И все пак трябва да има политически територии, на които да няма конфликти, да се върви напред, още повече, че най-неприятното сега е, че ПП не може да извади приоритети и програма и започват да се лутат. Ако много се забавят, ще паднат, но алтернатива на се вижда, отиваме към старо статукво, независимо, че е с нови лозунги“, коментира тя.

Previous post Първите израелски туристи кацнаха на Летище Бургас
Next post Борисов прибран на топло незаконно, глобиха полицията с 300 лева