Доц. Ангел Кунчев обяви кои ковид мерки остават

„Не всичко отпада. Има неща, които продължават – като граничният контрол, който е по друга наредба, редица мерки, свързани с организацията на работа в болничните отделения, допълнителните средства за работа на първа линия… Засега са заложени три месеца, ако всичко върви добре, ще се направи опит за компенсиране на заплащането, така че да няма реален спад на заплатите на медиците.“ Това каза пред БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, за ковид мерките.

За граничния контрол той обясни, че се премахва разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига човекът да притежава сертификат – за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Ковид отделенията ще продължат да съществуват в големите болници. Макар че темпът на спад и там продължава, все пак има хора, които се нуждаят от лечение, поясни държавният здравен инспектор. Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на пандемията. Не са равнозначни, категоричен е той. Не са много оптимистични нещата в Европа – има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. Така че – внимателно с разпускането.

Мисля, че това, което беше предприето сега, обстановката го позволява, защото 4 страни в Европа сега сме с най-ниска заболеваемост. Според доц. Кунчев големият проблем е, че сме с най-малко ваксинирани. Малко над 2 милиона имунизирани, милион и половина преболедували.

Сложете още половин милион скрита заболеваемост – стават 4. Все пак ние сме 6,5 – 7 милиона. Така че непрекъснато трябва да имаме едно наум. Да знаем, че при каквато и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане така. Затова и не се отказваме от кампанията за ваксинация.

Previous post Димитър Гърдев: Имахме най-силната армия на Балканите
Next post Шок и ужас за народа! Хлябът става 6 лева?