Добрин Иванов: Най-некадърния работодател е държавата

Изказването на финансовия министър Асен Василев е дръзко, непремерено и дълбоко погрешно. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Това не звучи добре от устатата на финансовия министър на една държава. Освен това в България около 450 000 души работят на минимална заплата. А на около половината от тях работодателят е държавата и общините. Така че излиза, че най-некоректния и некадърен работодател е държавата“, допълни той.

„Изказването на финансовия министър е невярно. Ако това се случи в Германия, финансовият министър веднага ще си подаде оставката и ще се извини“, заяви в ефира на Нова телевизия финансистът Любомир Дацов. Той обясни, че навсякъде има работещи бедни.

„Много по висок е процента на тези хора в Италия и Испания. Това е европейска статистика. В Германия този процент е 8-9“, заяви той и добави, че това е проблем на много места и се дължи на ниската квалификация на хората.

По думите му за първи път в Бюджет 2011 има драстични отклонения. „Тотално е сгрешена неговата идея, защото коментираме, че инфлацията е най-голямата заплаха, а всъщност по каквато и теория и икономика да смятате този бюджет ще помпа инфлацията”, каза той. Вицепрезидентът на КT „Подкрепа“ Йоанис Партениотис коментира, че действително цените на основните стоки са повишени с 15-20% от началото на годината.

„Истината е, че заложените в този бюджет минимална работна заплата и максимални осигурителни доходи според нас е в правилна посока”, посочи той. „От работодателите беше изказана теза, че максималният осигурителния доход не би трябвало да се увеличава така, защото трябва да се пипне и максималната осигурителна пенсия. Само че, ако трябва да приложим закона, то тогава максималният осигурителния доход трябва да стане 3750 лв., а не 3400 лв., за да има пенсия от 1500 лв. В случая максималният осигурителния доход е подценен”, коментира Партениотис.