Дмитрий Муратов: Горбачов предпочете мира пред личната си власт

Руският журналист Дмитрий Муратов, един от лауреатите на Нобелова награда за мир за 2021 г., отдаде днес почит пред паметта на последния лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов, починал снощи. По думите му Горбачов е предпочел мира пред „личната си власт“, предаде Франс прес.

„Нека запомним завинаги: той обичаше една жена повече от своята работа, поставяше човешките права по-високо от държавата и ценеше мирното небе повече от личната си власт“, заяви Муратов в статия, поместена на сайта на независимия в. „Новая газета“, за чието създаване съдейства навремето Горбачов.

„Той презираше войната. Той презираше „Реалполитик“. Бе сигурен, че е минало времето да се решават със сила въпросите на световното устройство… Той пусна политзатворниците на свобода“, се казва в текста.

Горбачов „направи и на страната ни, и на света невероятен подарък – той ни подари трийсет години мир. Без заплаха от глобална и ядрена война. Кой друг е способен на това?“, добавя журналистът.

Освен че са думи на почит към Горбачов, тези изявления звучат и като обвинение срещу сегашния руски президент Владимир Путин в разгара на военната му офанзива срещу Украйна и в момент, когато твърде се засилиха репресиите в Русия, отбелязва АФП.

Агенцията посочва, че Муратов не споменава Путин в своята статия.

Горбачов поддържаше тесни връзки с „Новая газета“, чийто главен редактор е Дмитрий Муратов. Вестникът бе принуден да спре излизането си в Русия през март на фона на репресиите в страната.

Горбачов предостави по-конкретно финансова подкрепа на изданието, основано през 1993 г., със средствата от Нобеловата си награда за мир за 1990 г.

Previous post Търси се: Каква е точната възраст на Омар, карал автобуса-убиец?
Next post Продават къщата на легендата Мария Нейкова за жълти стотинки