Десетки транспортни фирми са пред фалит

Високите цени на горивата поставят десетки транспортни фирми в Югозападна България в изключително тежко положение, а това може да доведе до фалит на някои от тях. За последната година бензинът и дизелът са поскъпнали с над 30%, а метанът бележи рекорден ръст в последните месеци.

Марио Богданов е собственик на една от най-големите фирми за транспорт в Благоевград. Разказва, че повече от година се възползва от всяко едно облекчение, което отпуска държавата, но въпреки това бизнесът му е в затруднено положение.

„На нас приходите ни зависят изцяло от това как се возят хората, дали се возят или не. Относно градския транспорт в момента е много тежко положението. Приходът не можем да го увеличим по никакъв начин, още повече ситуацията покрай Ковид, в която ту се возят ученици, ту не се возят, тъй като основния пътникопоток е от пенсионери и ученици, което отделно затруднява нещата. За момента се справяме много тежко и не знам още колко време ще издържим така“, казва Марио Богданов, цитиран от БНТ

На фона на ежедневно растящите разходи, пътниците намаляват.

„Цената на метана беше 1,15 лв. Сега в момента имаше дни, в които стигаше до 3,20 лв. Това са три пъти увеличение“, казва Богданов.

Увеличението на билетите за автобусния превоз, се отразява и на бюджета на пътуващите.

Превозвачите настояват за нови помощи от държавата, защото в противен случай ще бъдат принудени да продължат да вдигат цените на билетите, за да оцелеят. Добавят още, че ако така нареченото „споделено пътуване“ не се регламентира, напълно ще унищожи междуградските линии.

Previous post 200-килограмов елен се вряза в автобус в Русенско
Next post Болна старозагорка изригна срещу крадец на кутия за дарения