Десетимата най-богати трупали по $1,3 млрд. на ден в пандемията

Годишният икономически форум в Давос, който трябваше да се проведе тази седмица, бе отложен за лятото заради пандемията. Фондацията организатор обаче ще събере водещите политици чрез онлайн връзка, пише „Стандарт“.

Богатите стават още по-богати, а бедните – още по-бедни. Кризата, оприличена на буквата К от анализаторите още в началото на пандемията, отново бе потвърдена тези дни от доклад на неправителствената организация Oxfam – асоциацията на благотворителни организации, бореща се с глобалната бедност. Той бе публикуван в понеделник преди оповестяването на програмата на Световния икономически форум в Давос.

Според него състоянието на десетте най-богати хора в света се е увеличило двойно от началото на коронвирусната пандемия – от 700 милиарда до 1.5 трилиона долара, или средно с 1.3 милиарда долара на ден. В същото време се очаква над 160 милиона души да се окажат под прага на бедността, пише в доклада „Неравенството убива“.

Oxfam определя неравенството като „икономическо насилие“ и твърди, че то има връзка с измирането на 21 000 души всеки ден заради липса на достъп до здравеопазване, глад, климатични промени и пр.

Но пък богатството на милиардерите е нараснало по време на пандемията повече, отколкото в предходните 14 години. Калкулациите се базират на наличните най-актуализирани и пълни данни. Организацията е използвала и класацията на милиардерите на американското бизнес списание „Форбс“. Според него в топ 10 на най-богатите влизат главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят на Fаcebook Марк Зукърбърг, бившите главни изпълнителни директори на Microsoft Бил Гейтс и Стив Болмър, бившият главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, американският инвеститор Уорън Бъфет и собственикът и изпълнителен директор на френската компания за луксозни стоки LVMH Бернар Арно.

Но в увеличаването на състоянието на тези 10 топмилиардери има значителни разлики. Състоянието на Мъск е скочило с над 1000%, а това на Гейтс – едва с 30 на сто. Изводът в доклада е, че все по-големите икономически, полови и расови неравенства, както и неравенството, което съществува между страните, унищожава света, в който живеем.

„Това не е въпрос на случайност, а на избор. „Икономическо насилие“ се извършва, когато структурните политически избори са направени в услуга на най-богатите и най-могъщи хора. Това причинява пряка вреда на всички нас и на най-бедните, жените и момичета и най-вече на расовo разделените групи“, пишат авторите на документа.

„Никога не е било толкова важно, колкото сега, да започнем да поправяме неправдите от това непристойно неравенство чрез „отнемане“ на част от огромното богатство на елита, включително и чрез данъчно облагане. Тези пари трябва да се върнат обратно в реалната икономика и да спасят животи“, заяви главният изпълнителен директор на Oxfam Габриела Бухер.

По думите й, пандемията от Covid-19 е извадила на бял свят както мотива за алчността, така и възможността с политически и икономически средства крайното неравенство да стане инструмент за икономическо насилие.

Авторите на документа призовават за ограничаване на прекомерното богатство чрез постепенно облагане с данъци, доказали се във времето държавни мерки за борба с неравенството и смели промени в икономиката и обществото.

Previous post Обезумели за парти си спретнаха „вечеринка“ в недостроен полицейски участък
Next post Ген. Атанасов: Русия е арогантна, казва ни едва ли не да напуснем НАТО