Денков за заложниците: Което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено

Заложниците на „Хамас” са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, после са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено – вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията. Така премиерът Денков отговори на питането на вицепрезидента Йотова от вчера дали заложниците с български произход имат и български паспорти, съобщават от Нова телевизия.

Денков допълни, че не е знаел преди две седмици за български заложници, когато в медиите се появи такава информация. „Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел”, категоричен е премиерът.

Той коментира и въпроса с искането да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев. „Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има ясно показани законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус – толкова по-добре”, подчерта Денков. И допълни: „Това, което мога да направя е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента”.

Запитан какво ще прави след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изтече, той посочи: „Надявам се, че ще се стигне до ротацията, защото имаме програма, която трябва да изпълним. дали ще стана премиер зависи дали има ясно разписани приоритети – повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 година. Тогава с удоволствие бих се включил отново”, посочи той.

Previous post Явор Дачков: Ваня Григорова няма да стигне далеч с този език и изпускане на нерви
Next post Калоян Методиев: Маската на Григорова падна много бързо