Демерджиев: Трима шефове на РПУ-та в София са закриляли Семерджиев

До две седмици ще има рокади в МВР. Новината съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ.

Министърът обаче не уточни къде ще са тези рокади и на кои постове.

По отношение на случая „Семерджиев“, Демерджиев напомни, че случаят е разширен до 40 полицейски служители. Разследването е установено, че трима шефове на столични РПУ-та са замесени в казуса.

По думите му много често се повтаря мантрата, че са зачестили случаи, че служители на МВР правят едно или друго, а зачестили случаите, в които служители на полицията хващат колегите си, че правят нещо нередно.

„МВР е първата система, в която служители на полицията заловиха свои колеги и ги предадоха на прокуратурата. МВР е първата система, намерила сили, да се освободи от хората, които петнят системата“, посочи Демерджиев.

Демерджиев е взел мерки в две посоки: всеки полицай, който се качва на служебен автомобил ще бъде тестван за алкохол и наркотици, а при смяната ще бъдат тествани и двете смени. Това ще е постоянно и ще важи за всички без срок, уточни Иван Демерджиев. Той се закани, че ще има масово тестване в МВР за използването на алкохол и наркотични вещества от служителите на полицията по време на изпълнението им на служебните задължения.

„До вчера не се опитваха да се прикрият и вадиха служебните си карти, а сега не вадят служебните си карти, а търсят друг начин да избегнат нарушението“, даде пример Демерджиев. Има един елемент на прегряване в личния състав на МВР. Някои служители не издържат, защото тази служба била много тежка, изтъкна той.

Демерджиев не вярва, че мастилото на неговия химикал ще стигне, за да отстрани служителите на МВР, които нямат място в системата на МВР.

Иван Демерджиев не смята да сменя хора, които си изпълняват съвестно професионалните задължения.

Във връзка с протеста в столицата след смъртта на таксиметровия шофьор, Демерджиев заяви, че начинът за разрешаване на проблем не е размяна на юмручни удари.

Той е разпоредил всички служебни автомобили на полицията да бъдат оборудвани с необходимата техника, а не после да се издирват записите от камерите. Заплатите на служителите на МВР са повишени и не би трябвало да бъдат причина за недоволство, смята министърът.

Previous post Фризьорски салон в Плевен удари конкуренцията в земята
Next post Жертва на измамниците, изтеглили кредити за 90 бона: Приятелки сме от деца, в шок съм!