Делян Добрев за избора на шеф на БНБ: Виждаме раздвоение на личността на управляващите

Виждаме раздвоение на личността на управляващите. Това каза за предаването „Твоят ден” по NOVANEWS депутатът от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с избора на нов шеф на БНБ.

„Искаме да разберем как Любомир Каримански от една страна няма морални качества да управлява БНБ, но от друга страна това не му пречи да стане шеф на Световната банка или да е председател на бюджетната комисия. ГЕРБ все още не са взели решение как ще гласуват днес, като очакват мотивите на управляващите. Освен мораториума, в този парламент не е имало друго решение на ГЕРБ, което да е било подкрепено. Ние многократно предлагахме решения, свързани с цената на тока за бизнеса-всички те бяха отхвърлени. От вчера бизнесът отново заплашва с протести от 1 май. Няма смисъл да предлагаме кандидатури, ако те ще бъдат отхвърлени. Качествените специалисти не искат имената им да се търкалят в пленарна зала, без да бъдат избрани”, каза още Добрев.

„Дори и да се стигне до нова процедура на избор на шеф на БНБ ГЕРБ отново няма да предложат своя кандидатура. Нямаме управляваща коалиция, а четири партии, които дърпат чергата към себе си. Тази инфлация не е принесена отвън. Всички ние обедняваме, а няма никакви признаци правителството да я овладее. Самият вот на недоверие е процедура, която не бива да се внася с лека ръка. Няма случай на правителство, паднало след вот на недоверие. Резултатът от такъв ход би бил предрешен”, каза Делян Добрев.

„По отношение на намалената ставка на ДДС, не само бихме я подкрепили, ние я предложихме по време на гласуването на бюджета за храните на 9%. Това дори е наша инициатива от самото начало, но тогава правителството я отхвърли”, коментира Добрев.

Previous post Евгений Кънев: Таван на цените е стара практика от социализма
Next post Карадайъ: Трябва да пресечем полицейщината и рашковщината