Декемврийски капан: Не харчете над 10% от заплатата за подаръци

Дали скъпата Коледа със стряскаща инфлация и бесни темпове на цените ще намали темпото на празничното пазаруване? Ще се стреснат ли купувачите или и тази година или ще я карат на принципа „веднъж е, после ще му мислим”? Да, според маркетолози и търговци тази година повече от всеки друг път ще затвори хората по домовете им навръх празниците. Българите масово ще карат Нова година у дома, като ще икономисат разходите за пътувания и ресторанти, отчитат експертите.

Факт е, че най-тежките дни за семейния бюджет предстоят, а в ситуация на реално над 20% инфлация, празничното пазаруване ще се окаже сериозно предизвикателство за парите ни. Защото предстоят харчове както за основни храни и напитки, така и за високи сметки, подаръци, коледни партита, пътувания.

Заради всичко това, около 30 на сто от хората се отказват тотално от коледното пазаруване, а 70 на сто ще поемат този разход, макар и в скромен вариант.

Под 200 лева ще отделят 33,6% от хората, между 200 и 400 лева ще изхарчат около 38,5%, с 400-600 ще се отчетат 14,8 на сто. По-заможните, разбира се, ще заделят повече. В диапазона 600-800 лева ще се вместят 6,8 на сто от купувачите, а разходи от над 800 лева ще си позволят едва 6,3 %.

На фона на винаги надхвърлените разходи, финансисти съветват всички потребители да не се поддават на пазарна треска и да харчат разумно, за да ни излезе сметката след празниците. Декември е истинско изпитание за джоба, защото е пълен с празници, но нека бъдем по-внимателни, съветват специалистите.

Оказва се, че през минали години по време на коледното пазаруване на час, българите са харчили по 8 милиона лева. Очакванията са и тази година със същата скорост да купуваме, но да си позволим по-малко стоки. Ако доходите ни не са се увеличили и отделяме пари като преди, ще дадем средно с 30 процента повече. Което дава индикация, че трябва доста по-стриктно да си направим сметката, предупреждават финансовите консултанти.

Когато правите изчисления на бюджета си през декември, помислете и за януари, когато е най-трудният месец в годината. Първо трябва да се покрият задължителните разходи– ток, вода, отопление и след това да харчим за другите пера. Повечето потребители избират да сложат по-малко стоки в количката и така да се вместят в бюджета. Вариант е и да намалим сумите за подаръци.

Здравословният разход за подаръци според експертите е 10 на сто от доходите, за да не ощетим стандарта си през следпразничните месеци. Да се надвишава прага от 10 на сто за подаръци, е опасно. Ако отделим 15 -20 процента, ще ударим другите разходи, предупреждават специалистите.

Отсега се знае, че най-много пари ще бъдат похарчени за дрехи и аксесоари, напитки, козметика, играчки, домакински уреди и електроника.

Задължително избирайте магазини с доказан произход на стоките, излизайте на пазар със списък, за да не купувате излишни неща на ненужно високи цени, съветват самите търговци и продавачи.

Тази година, както вече е ясно, мнозина ще спестят от пътувания и ресторанти, или пък ще бъдат по-резервирани в покупките на мебели, дрехи и домакински уреди. Затова и масовият българин ще посрещне празниците в семеен кръг, по-малко ще са тези, които ще отидат на ресторант.

Оказва се обаче, че по-високите цени в хотелите все пак няма да откажат българите да пътуват по Коледа. Около 560 000 българи се очаква да пътуват по празниците, отчитат от туристическия бранш, като отчитат, че средно между 11 и 16 процента са се качили нощувките за 1 година, пресмятат от Института за анализи и прогнози.

Очаква се 230 милиона лева да бъдат изхарчени за пътувания. Иначе, ресторантите пак няма да останат празни, но кувертите са вече по-скъпи. Средно за около 70 до 120 лева за новогодишната вечеря искат заведенията. Има обаче и куверти за 350 лева в 5 звездните хотели, още повече ако в празничната програма са включени звезди от родната сцена.

Преди да потънем в празнична еуфория, финансистите пак предупреждават, че януари може да се окаже инфарктен месец откъм приходи на фона на тежките разходи към пълния с празници декември.

За да си сложите спирачките, не излизайте без списък за покупките си. Ако решите да прибегнете до потребителски кредит, за да покриете извънредните разходи, внимавайте много, изчислете добре, дали ще успеете да погасявате месечните вноски. Когато теглим заем от банка, трябва да сме наясно каква е целта му, как ще го харчим и как ще го връщаме.

Месечните такси в никакъв случай не бива да надвишават 30 на сто от доходите ни, категорични са финансисти и маркетолози.

Previous post Нелепо! Bнасяме ток oт Гъpция и на нaд 1200 лв./МWh нa бopcaтa
Next post Ядосвам се! Синът ми стана абсолютен чехльо…