Даниел Митов: Премиерът дължи много отговори за Скопие

Ентусиазмът на премиера Петков контрастира с общественото мнение, а министър-председателят дължи много отговори, тъй като изобщо не е ясно какво всъщност се случи в Скопие за по голямата част от българската публика – отстъпи ли Кирил Петков от българската позиция. Така депутатът от ГЕРБ Даниел Митов коментира пред БНТ срещата Петков – Ковачевски в Скопие.

На практика всички партии и участници в КСНС се обединиха около твърда позиция, която стъпва на Рамковата позиция от 2019, декларацията на парламента и тези документи с отразени в т.нар. позиция 5+1. Ако България е отстъпила от това, аз не знам как да го окачествя освен като прекрачване на мандата и едва ли не предателство“, допълни Митов.

Депутатът определи като голям проблем изказванията на Стево Пендаровски, че България на практика е отменила досегашните си позиции и Кирил Петков е отишъл със съвсем нова преговорна рамка.

„Няколко неща ме притесняват. Българският премиер не използва експертизата на МВнР. Ако я ползваше, може би нямаше да сме свидетели на този словесен безпорядък в отговорите му. Второ, опасявам се, че той е в плен на логиката „дайте да пуснем РСМ да преговаря, пък после можем да ги спрем по време на преговорите, ако не изпълняват някои условия. Тази логика е неосъществима“, каза още той.

Червените линии са ясни и са свързани с дълбоки исторически и политически натрупвания. Не всички могат да бъдат изчистени, но можем да започнем да навлизаме в добросъседските отношения, описани в договора, подписан от двете държави, смята Даниел Митов.

„Отношенията между България и РСМ не са само двустранни и имат отражения в ЕС. Когато става дума за държава членка на ЕС, Европейската комисия е длъжна в крайна сметка да погледне на България като член на клуба на европейските държави и да застане зад дневния ред или плана, който имаме“, заяви депутатът.

Според него е необходимо и българското правителство, външното ни министерство и министър-председателят да потърсят подкрепа от ЕК и да обяснят ясно намеренията си, така че тя да застане зад страната ни.

Previous post Садизъм: Откриха оковано куче край София
Next post Призрак на момче стряска момиченце, баба скръсти ръце…