Гърция: Фермерите продължават протестите, готвят блокиране на пътища

Фермерите в Гърция не оттеглят тракторите от магистралата, като съобщават, че днес са готови да спират движението. В протестните действия активно се включват и производителите в района на Солун.

Фермерите не показват склонност да изтеглят тракторите от магистралата. Днес се засили се присъствието на селскостопанска техника на ключовия пътен възел „Никия“ при Лариса, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Протестиращите производители съобщават, че днес ще блокират движението по магистралата Солун – Атина при Лариса, без да уточняват часа и продължителността на блокадата.

В селата северно от град Солун местните производители вече излизат с трактори по площадите на селата, като доказателство, че са в готовност да се насочат към магистралата.

В районите в близост до българската граница за момента няма придвижване на селскостопанска техника. Местните фермерски съюзи изчакват преговорите с аграрното министерство, като заявяват, че са готови да се включат в блокади, ако не бъдат изпълнени исканията им за данъчни облекчения и помощи.

Правителството направи леки корекции на данъчните ангажименти в аграрния сектор, което не удовлетвори протестиращите земеделци.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас днес отново прикани премиера Мицотакис да подаде оставка поради невъзможност да се овладеят кризите в страната – от Covid пандемията до високите цени на хранителните стоки и тока.