Гуцанов: БСП няма да подкрепи проф. Габровски за премиер

„Дали при спирането ни за Шенген от Нидерландия не става дума за чисто икономически процеси – контейнерни потоци от Далечния изток да не преминават през територията на България, а да продължат по линията, по която вървят в момента?”

Това коментира народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов в предаването „Денят започва” по БНТ.

„Да, ние си имаме своите проблеми. Един от тях е изграждането на оградата по границата ни с Турция, което се случи по един безобразен начин с отклоняване на средства. За жалост, прокуратурата не се задейства по тези въпроси. Грешка беше и смяната на гранична полиция от сегашния министър.

Но да се говори, че страната ни не отговаря на условията, това е прекалено”, добави той.

Според социалиста в оставащите няколко дни трябва да се направи всичко възможно България да стане част от Шенген. По неговите думи в последните месеци служебният кабинет е имал какво още много повече да направи, за да се изчистят въпросите с Нидерландия, при положение че напрежението е било ясно за всички.

„Ние не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, защото 12 години водим битка с техния управленски модел.

Няма как в момента ние да ги подкрепим, защото проф. Габровски е кандидатът им за министър-председател. Ние го уважаваме като лекар и специалист и затова ще отидем очи в очи да му кажем, че няма да получи подкрепата на БСП. Така е редно”, каза още Борислав Гуцанов.

Той подчерта, че когато се стигне до третия мандат, тогава левицата ще коментира дали може или не може да се състави редовен кабинет.

„Да, считаме, че е по-добре да има редовен кабинет и виждате, че през последните месеци по всякакъв начин се стремим да има такъв – направихме всичко възможно с мандат на „Има такъв народ”, с „Продължаваме промяната” и „Демократична България” направихме огромен компромис. И сега сме готови на мъдри държавнически действия”, добави той по темата.

Той посочи още, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, ще има преговори за правителство, но допусна, че с ГЕРБ трудно ще се намери общ език. Относно втория мандат на „Продължаваме промяната” Гуцанов счита, че БСП има много разминавания с тях и не вижда как ще бъдат изчистени на преговори”.

Previous post Кеца прибира 50 бона, Рачков взема 16 хиляди от хотел във Велинград
Next post Украинка с инсулт чака 40 минути линейка в Пловдив