Гробът на Невена Коканова запуснат и потънал в плесен

Гробът на първата дама на родното кино Невена Коканова е силно занемарен и неподдържан. Актрисата, която ни напусна преди 21 години, е погребана на Централните софийски гробища, а по надгробната ѝ плоча с формата на кръст е плъзнала плесен. Самият гроб пък е покрит с дебел килим от мъх, който с помощта на влагата се е разпространил навсякъде и очевидно не е почистван години наред.

Около вечния дом на Коканова и нейния любим мъж Любомир Шарланджиев, който също е погребан там, са се натрупали шуми, клони и шубраци. Очевидно все пак има кой да се сеща за нея, щом на гроба ѝ бяха оставени свещ и чашка с кафе, предаде „Ретро“. Трудно обаче случаен човек би разбрал, че именно в този парцел почива една от най-великите български актриси, защото името ѝ е издялано на плочка в земята, а снимката на паметника ѝ е залепена с тиксо.

Коканова има една дъщеря – Теодора, плод на любовта ѝ с режисьора Любомир Шарланджиев. Дълго време наследничката на артсемейството бе дясна ръка на Ахмед Доган и работеше като ковчежник на ДПС на високоплатена служба, което предполага, че разполага с финансови възможности да поддържа гробното място на майка си и баща си. Служители на Централните софийски гробища признават, че през летните месеци положението е по-зле, а в пика на плевелите наоколо се въдели дори кърлежи и змии.

Далеч по-спретнати са гробове на нейните също покойни колеги Стоянка Мутафова, Георги Парцалев, Тодор Колев, и Георги Калоянчев. С изключение на този на Парцалев останалите са все облицовани с черен гранит. От увехналите цветя в градинките и вазите покрай тях се вижда, че наследниците им не са ги забравили.

Най-отрупан с букети бе гробът на Стоянка Мутафова заради 100-годишнината от рождението ѝ на 2 февруари. Тогава дъщеря ѝ Муки реши да занесе на гроба ѝ всички цветя, които получила по време на спектакъла, посветен на майка ѝ в Сатиричния театър.

Хризантеми пък имаше до паметника на Парцалев, за който се грижи единствено неговата изключително близка приятелка и колежка Латинка Петрова, тъй като гениалният комик няма други живи наследници.

Зле поддържан е и вечният дом на класика Йордан Радичков. Първите пролетни плевели вече са обрасли около гроба на писателя, а алеите покрай него не са метени от дълго време и са посипани с пясък и листа.

Такова е положението и на гроба на режисьора Стефан Сърчаджиев, който пък е обрасъл в бръшлян и е затрупан с шума при есенния листопад, след който явно никой не е ходил да почисти. „И най-голямата звезда да си, затрупат ли се с пръст – вече си никой и бързо те забравят“, възмущаваха се на гробовете на известните случайно преминаващи граждани.

Previous post Мариупол под обсада: Водата свърши, хората пият от локвите
Next post Омразната ви Русия не е само на диктатора Путин