Григорова: Човек и добре да живее, ИПИ си пуска „алтернативния“ бюджет

Икономическият съветник на КТ Подкрепа Ваня Григорова направи критичен коментар за изнесения вчера алтернативен бюджет на Института по пазарна икономика, съгласуван с представител на „Отворено общество“. Тя вижда като основен проблем осигурителните вноски и разкрива, че през последните дни е затрупана с писма и телефонни обаждания от пенсионери.

Ето какво пише синдикалистката във Фейсбук:

„Човек и добре да живее, ИПИ си пуска „алтернативния“ бюджет. И така заглавие на Медиапул: „Икономисти предлагат рязко сваляне на осигуровките с 12%“ Не са проценти, а са процентни пунктове. Т.е. въпросните икономисти искат осигуровките да бъдат намалени с едни 37%, което щяло да остави повече пари у работниците. Ама много повече пари у работодателите. Обаче с пенсионните осигуровки, които са най-висок дял, се плащат пенсии.

И целият дебат защо на пенсионера Х са му дали 20 лв., а не 40 лв., нямаше да го има, ако имаше достатъчно приходи от осигурителни вноски. Такива няма, затова кой да е управляващ ще бъде принуден да прави гимнастики, така че да не увеличава разходи, които не са обезпечени с приходи. А той – управляващият, няма да обезпечи приходите, защото няма да пипне богатите и ще продължи да държи тавана на осигуровките.

През последните дни сме затрупани с писма и телефонни обаждания от пенсионери. Вчера водих половин часов разговор с г-жа Люба Гушева от с. Кошава с 18 години стаж в местната мина и още 7 години трета категория, която ми обясни подробно колко несправедлива е пенсията й. Та се налага аз да отговарям на въпроса защо няма пари за достойни пенсии. Сега идва ключовият въпрос: Колко бой ще ядат тези икономисти, ако г-жа Гушева разбере, че те искат приходите, от които се определя НЕЙНАТА пенсия, да станат още по-малко?“

Previous post 5 масла, които възстановяват кожата през есента и зимата
Next post Психиатър: Убийците от Русе са криминални психопати