Град като Атлантида потънал до Япония, изчезнал преди 30 000 години

Японската Атлантида се намира край остров Йонагуни и още отсега се спори дали те имат нещо общо с извънземни. Страхотен катаклизъм обаче потопил древната цивилизация преди 30 000 години. Една от най-големите сензации от последно време в археологията е откриването на тайнствените потопени камъни край южния остров Йонагуни, част от архипелага Рюкю. Изследванията показват, че на това място е имало мощен катаклизъм, който значително е намалил площта на острова. Мястото е изпълнено с вулкани, земетресенията са едва ли не ежедневие и в наши дни.

Откриването на потъналите артефакти става през 1985 г. Водолазът Кихачиро Аратаке плува край остров Йонагуни. Течението го отнася по-навътре в район, който корабите избягват от векове заради подводните рифове и лошите течения. Тогава в един момент проблясва слънце и гмуркачът открива само на 15 метра под повърхността на водата удивителни каменни съоръжения. По-късно други изследователи ще кажат, че те много приличат на постройките в Мачу Пикчу в Перу, а и на много други индиански съоръжения. Ловците на извънземни пък ще видят пръст на далечна цивилизация. Скептиците обаче твърдят, че всичко това е плод на природни сили. Материалът, от който са направени каминните съоръжения, е пясъчник, който лесно се подлага на промени, твърдят скептиците. Според тях земетресенията, вятърът, ерозията и другите природни сили могат да предизвикат подобни форми.

Какво всъщност е намерено край остров Йонагуни. Там има цяла система от образувания (независимо дали са изкуствени, или естествени), които наподобяват много на гигантски храмов комплекс с формата на пирамида. Най-активни в изследването на феномена са руски и японски смелчаци. Ясно се виждат стъпала и тераси. Стъпалата са с размери, подходящи за човешки крак, други обаче са като за гиганти. Има и няколко тайнствени коридора с идеално прави стени, сякаш издълбани от опитен каменоделец. Най-интересно е на върха на пирамидата. Първо той е доста обширен и е гладък. С големината на няколко баскетболни игрища. Там има и издълбан басейн със сложна форма. Любопитно е, че на остров Йонагуни има подобни, но доста по-малки подобни съоръжения, които приличат на пирамиди и отгоре им има издълбани малки басейнчета. Има и странни драсканици, които приличат на надписи.

Остров Йонагуни е част от южния архипелаг Рюкю, който почти опира до Тайван. Климатът е субтропичен и тропичен. Зоната е земетръсна и е известна с ураганите си. Островите са обитавани от незапомнени времена. Спори се точно кога са заселени, но се предполага, че още преди въпросните 30 000 години на тях е имало хора. Имало е периоди, през които архипелагът е бил част от Китай. Местното население етнически е по-близо до японците, отколкото до китайците. Имат си собствен език, но японският е основен.

Някои изследователи предполагат, че всъщност катаклизмът, който е потопил тайнствените останки, е станал не преди 30 000 години, а само преди 5000, дори и по-скоро. Това по-лесно би обяснило как хора могат да направят подобни съоръжения, ако изобщо са човешко дело, защото с метални инструменти биха могли да изчукат камъка по подобни начини. Островът в миналото често е заливан от потопи. Съоръженията, от една страна, много приличат на мегалитни въздигания от типа на Стоунхендж, от друга, напомнят за пирамидите в Египет, от трета, за древните индиански окултни храмове и пирамиди. Преди време американски изследователи твърдяха, че са открили на дъното край пирамидата скулптурно изображение на човешка глава. При това ясно се виждали украшения от пера, характерни за скулптурите в Централна Америка.

Изяснило се, че храмът в дълбините до остров Йонагуни е изграден от многотонни каменни блокове, подобни на високопланинското светилище на инките Мачу Пикчу. Били установени безспорни аналогии в конструктивните решения на двата комплекса. И тук по същия начин, както в Перу, при изграждането на съседни стени строителите използвали Г-образни каменни блокове, като свръзката е само с тях без хоросан или други материали. Засега един от основните въпроси е дали двете каменни постройки имат нещо общо. Една от тезите е, че цивилизацията от Йонагуни след катаклизми е напуснала мястото и се е преселила в Южна Америка. Другото обяснение е чрез извънземни. Официалната наука обаче твърди, че става въпрос за най-обикновени природни образувания и всякакви теории, свързани с древни или още повече с извънземни, са си само теории.