Готвачът на Елизабет II издаде диетата й за дълголетие и младост

Британската кралица Елизабет II има своя тайна за дълголетие. За своите 95 години тя е в забележителна форма. Бившият ѝ готвач разказва за начина ѝ на хранене, благодарение на който тя е в добра форма.

В „черния списък“ на Елизабет II влизат няколко групи храни. Кралицата никога не яде алангле. Тя моли готвачите да ѝ сервират само добре изпечено месо, тъй като полусуровото може да съдържа бактерии, които да причинят опасни инфекции. Кулинарният специалист Дарън Макгрейди е работил в Бъкингамския дворец 11 години, пише „Хелоу“. Той разкрива, че основната тайна на монарха е умереността в храненето. Елизабет II се старае да яде малко и никога не преяжда. Кралицата яде, за да живее, а не живее, за да яде, отбелязва той. Известно е, че членовете на кралското семейство не консумират определени храни, особено такива, които не са сготвени. Кралицата по-специално има готвач, който готви леки, но високохранителни ястия, в които липсват картофи, ориз и тестени изделия.

Едно от задължителните правила в кралската кухня е – далече от чесъна и лука. Това е напълно обяснимо, защото на кралските особи непрекъснато им се налага да общуват с най-различни хора. Дарън Макгрейди казва, че на готвачите е забранено да използват „прекалено много лук“. Като имаме предвид, че този зеленчук присъства в почти всяка рецепта, е добре, че не е напълно забранен. Кралските особи не могат да ядат и никакви морски дарове – миди, раци, стриди, скариди и т. н. Това важи особено много за посещенията отвъд граница, защото тези храни крият голяма опасност от хранително отравяне и инфекции. Затова кралицата е решила въпроса радикално – без тях! Пастата и другите продукти, съдържащи нишесте, също са табу на кралската трапеза.

Френският деликатес фоа-гра, или пастет от черен дроб на гъска или патица, също е забранен от Елизабет II. Главната причина е, че производителите му проявяват изключителна жестокост при угояването на птиците. Затова през 2008 г. кралицата го изхвърля от дворцовото меню.

Previous post ЮНЕСКО осъди убийството на журналиста Брент Рено в Украйна
Next post Пари скараха наследниците на Ламбо