Гладни мигранти се редят за хляб в Бяла вода, спят край река Младежка и мечтаят за Германия

22-ма мигранти са задържани на пътя между странджанските село Бяла вода и Младежко. Пред кореспондента на Euronews Bulgaria Елена Танева 23-годишният кюрд Хамид Тахъл разказа за каналджиите, които зарязали групата и за мечтата да стигнат до богата Германия.

„Той говори английски език, защото е завършил колеж. Те бяха гладни и са бяха на предела на силите си. Самоопределят се като жители на кюрдско село от Ирак, като сред тях има и няколко сириеца“, уточнява журналистката, която успя да интервюира бежанците, изоставени от своя каналджия.

„Всеки от нас има собствена история, но ние се придвижваме като група. Ще опитаме и се надявам да имаме шанс да стигнем до Германия. Един от нас пострада, защото се лутаме в гората вече пет дни. Имаше трима души афганистанци, които се грижеха за нас, черни хора, но една сутрин като се събудихме тях ги нямаше, бяха ни изоставили“, споделя Хамид Тахъл.

Той уточнява, че не чака конкретен превоз на въпроса ни кого очаква на централния път Малко Търново-Бургас. Разказва още, че не знае имената на каналджиите и просто търси помощ. И не иска да живее в България, но ни разказва че стотици хиляди от бежански центрове в Турция и палаткови лагери ще търсят път до Европа като него.

„Мечтая за по-хубав живот, за спокойствие, за свобода, за чистота, каквато има в Германия, за наистина различен живот от този в Кюрдистан. Искам семейство и щастие, това са моите мечти“, споделя младият мигрант.

Административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас Мария Маркова пък каза в разговор с Елена Танева, за последните седмици има между минимум три до пет бежански групи ежедневно. Това значително натоварва работата на Окръжна прокуратура Бургас.

„Това са факти и обстоятелства, с които ние трябва да се справим и нямаме избор, тъй като наказателната репресия трябва да бъде налице. Все повече извършителите на този вид престъпления са чужди граждани, които съответно не спазват и не зачитат законите в родината. Намират като най-лесен начин да набират финансови средства и за достъп до финанси именно този вид престъпления, тъй като са им обещавани различни суми за превоз на мигранти от точка до точка“, добавя тя.

Все повече мигранти има и в регион Малко Търново и граничните села, където хората вече ги срещат през целия ден.

„Всеки ден срещаме бежанци, афганистанци, сирийци, мароканци. В последно време има мароканци. Откъде дойдоха? Не са агресивни. Само искат такси за превоз да отиде до Бургас. На джиесемите сме виждали как е пътя и през къде трябва да минат – през Бяла вода, Бургас към София“, каза пред кореспондента на Euronews Мария Кехайова – кмет на с. Бяла вода.

Макар и по-рядко в региона идвали и каналджии. Местните знаят, че обикновено те имат големи коли и бусове за да извозят мигрантите. Предлагали на хора с по-нисък социален статус да извършват превоза, но местните жители се страхували от този бизнес.

Димитър Господинов от Бяла вода споделя, че се страхува от каналджиите и не би приел пари от тях, за да им помага.

„Такова чудо не съм видял никога, ама никога. От тука им е пътя. Ние понеже като ходим на лов тук надолу има на река Младежка и тия там спят до реката, до водата. Днес тези дето дойдоха гладни, горките“, разказва овчарят Атанас Келешов.

„Купиха си хляб, защото тук ни носят хляба с едно микробусче, купиха си хляб и един козунак. Обаче ние ги задържахме, за да могат да дойдат жандармеристите. Чудя от къде ги имат тези български пари“, добавя той.

Бежанският център в Любимец също е препълнен, както и тези в Бусманци и Пъстрогор. А Бургаска област продължава да бъде буквално опасана около КПП-тата, където тече надлъгване между мигрантите, властите и каналджиите. Денонощно екипи на полицията проверяват всички микробуси, камиони, ванове и леки автомобили в цялата област.

Previous post Проф. Кантарджиев: Продължават да ни имат за идиоти и говеда, затова – да гласуваме
Next post Алкохолен избирател се бори над 5 минути с машината за гласуване