Гешев поиска отвод на шестимата членове на ВСС, поискали отстраняването му

Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда основателността и допустимостта на предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Той поиска отвод на членовете на ВСС, предложили неговото отстраняване.

Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

Стоев също отрече да е правил записа. „Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП днес. За какво и защо не знам“, заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг.

Крайно време е да разкрием истината за всичко случващо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, записи, чатове и недомлъвки, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения – “правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване”, отбеляза той и подчерта, че ВСС е органът, които трябва да прецени това.

“Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор”, каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни.

Вероника Имова от ВСС призова да разглеждат предложението за освобождаването на Иван Гешев безпристрастно, а не трябва да се обсъждат различни декларации.

Калина Чапкънова предложи да се обсъди декларацията на шестимата членове от прокурорската колегия, с които искат предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи адвокат Томова, която да води неговата защита.

Дневният ред включва две точки. Първата е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения.

Втората е продължаване на обсъждането на сигнала, подаден до Висшия съдебен съвет на 16 май 2023 г. от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, и изслушване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Пазете се! Нагла пирамида ви точи парите със снимка на Румен Радев
Next post Деца стрелят по съученици със сачми в столично училище, има ранени