Гешев им се закани: Днес е началото на края на завладяната държава

Днес това е началото на края на това, което българските граждани и медиите наричате завладяна държава, а други наричат олигархично политическа мафия и края на тези, които българите наричат „политически боклук“, мафия и престъпници. Това са все определения, които дават българските граждани. Аз цитирам думите на българските граждани, които чувам в цялата страна. Правя това за бъдещето на България и бъдещето на нашите деца, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„От миналия понеделник търпеливо изчаквах по няколко причини. Аз съм българин, мъж и магистрат и когато кажа нещо аз държа на думата си и като юрист мога да го докажа. Спазвам конституцията и законите на страната, това е призванието на всеки един магистрат. Затова търпеливо изчаках да дам сведения по закона ред“, каза Гешев.

„Дадох обяснение пред наблюдаващ прокурор в СГП в хода на проверка по сигнал депозиран от лицето Борислав Сарафов срещу мен. Подозирам, че е вярно, че вълната от сигнали на това лице са публикувани първоначално в медиите. Това е само за сметка на морала на тези хора. Това, което ще кажа днес е продължение и по-подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като покушение срещу върховенството на закона. Бих казал, че това е атентат срещу държавата, срещу нейното нормално функциониране, атентат срещу европейските ценности – върховенство на закона и правовата държава, принципи върху които се гради всяко демократично общество, от което част сме и ние“, добави Гешев.

Той заяви, че ще поиска отвод на тази част от ВСС, които участват срещу покушението срещу държавната власт. По тази причина ще поиска част от заседанието тази седмица да бъде закрито.

„Не трябва да се срамува съдебната власт, а тези, които направиха всичко това. А тези са тези, които българските граждани наричат олигархия. Българската прокуратура е единствената стабилна власт в страната. Българската прокуратура, освен стабилна и единна, продължава да работи единствено в интерес на българските граждани. Във всеки дени колектив има и черни овце. Българската прокуратура може да се гордее“, каза Гешев.

Според него всевластието на главния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и защитава някой. „Факт е обединяването на политиците, това говори, че прокуратурата си върши работата единствено и само в интерес на българските граждани. Част от този заговор е законът Зарков, който беше наречен от лицето Бойко Методиев Борисов – „Крумови закони“. За цялата академична общност, за всеки български юрист е ясно, че този закон е противоконституционен. Това предстои да се види от КС. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор. Целта му не е решаване на икономическата и демографска криза, не решаването на проблема с многобройните убити по пътищата, не борба с организираната престъпност, защото те закриха специализираната прокуратурата. Резултатът се вижда по българските улици. Бум на наркотиците, катастрофи, връщане в тъмните времена на 90-те години. Гордея се, че съм главен прокурор на България и зад мен стоят моите колеги, които продължават да си вършат работата в полза на народа. Това е дума, която сме забравили, както сме забравили думите – чест и Родина“, подчерта Гешев.

Той припомни, че е заявил в Украйна, че в случай, че Путин дойде в България, ние трябва да изпълним международните си ангажименти. Не случайно споменавам това, защото зад атентата срещу мен могат да стоят интересите на руската държава. Срещу мен бяха и отправени заплахи от руска хакерска група по-рано, припомни още Гешев.

За всеки български гражданин би било стресиращо да се случи нещо подобно като атентата. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че израелски експерт е пожелал да види мястото на атентата, за да даде оценка. Аз се доверих на този човек, защото той е един от най-добрите специалисти в държавата Израел, където имат голям опит с подобен тип престъпни деяния.

Съгласих се той да направи оглед, като се спазят всички точки на закона. Започнах да се притеснявам сериозно след неговия предварителен суров анализ. Не се съмнявам в българските експерти от отряда за борба с тероризма. Българите и аз лично имаме интерес да се изясни този терористичен акт: дали това не е опит за убийство. Това, което ми се предаде бе следното: „Мястото е много добро – завой, където се стеснява пътя. Това е многомесечна организация на сериозни хора професионалисти. Виждал е подобни взривове в Израел. Въпреки факта, че в този ден съм бил с бронирана кола, а аз не винаги я използвам, той не може да кажа какъв е щял да бъде резултатът, ако атентатът беше успял. Ако взривната вълна беше ударила колата, не е ясно дали тя нямаше да се преобърне и да има поражения по хората, които бяха вътре с мен. Естествено, че при много проведени разговори съм казал, че се притеснявам за децата си. Това бе и в частна кореспонденция с журналисти. В нарушение на журналистическата етика бях цитиран, но това е проблем на хората, които са го написали. Докато съм в командировка, няма как да наруша каквито и да било задължения. Това е българското законодателство, някой не чете законите в страната. Изявленията на Сарафов са си за негова сметка.

Израелският експерт, бих го нарекъл един от най-добрите специалисти в тази област, не е нарушил никакви законови изисквания. Той е направил оглед след като са приключили официалните дейности.

Харесването или нехаресването трябва да почива на данни, а не на спекулации. Виждаме явно отместване на темата за опита за убийство на главния прокурор към обясняване за семейството и израелски разследващ. Българската държава заяви, че не може да реагира бързо, по тази причина трябваше да се погрижа за семейството си. Никой не може да ме уплаши като главен прокурор. Не ме е страх, заяви още Гешев.

На 2 май, в съответствие с отдавна планираните си планове, заминах за Турция за събитие на Асоциацията на главните прокурори. По това време моите функции изпълнява лицето Борислав Боби Сарафов. В Турция помолих някои колеги, излагайки притесненията си, да помогнат, защото българската държава не функционираше. Израелският генерал каза „ако вашата държава не реагира веднага, това е само началото“. Помолих колегите за разбиране и им благодаря, защото те се погрижиха за неща, за които не се погрижи българската държава. Близки мои хора бяха извън България.

В САЩ бях на посещение по покана на една от най-големите еврейски организации и за срещи в американския Конгрес.

Обадих се на Сарафов след като той заяви, че ще поиска оставката на Ясен Тодоров. В сряда получих обаждане от моя началник-кабинет, че е внесъл искане за освобождаване на Ясен Тодоров заради медийни изяви, които не са съгласувани. Тези медийни изяви обаче са съгласувани.

Разбрах, че част от разговорите са проведени в присъствието на ВПК и те могат да потвърдят, че тези разговори са били изключително добронамерени и не е имало никакви заплахи.

Стигаме до четвъртък и изявлението на Мария Габриел. Обадих се на Десислава Атанасова. Не е влияние да разговаряш с хора, влияние е да се поддадеш на натиск. Знаели са много малко хора, включително Бойко Методиев Борисов. Реших, че трябва да прекъсна участието си в конференцията на Европейската еврейска асоциация. За да спечеля време, трябваше да покажа неща. Четвъртък, петък и събота беше да убедя моите колеги, че съм готов да подам оставката. Трябваше ми време до понеделник, вие всички видяхте защо. В петък, рано сутринта в САЩ видях, че 6 човека от прокурорската колегия са поискали да бъда освободен пак с мотива „израелски експерт“. Изясних темата, защото по това време не съм главен прокурор, защото съм командировка и тези функции се изпълняват от лицето Борислав Боби Сарафов. Това беше опит за овладяване на единствената стабилна власт в държавата – съдебната.

Никога не съм мислим да си подавам оставката, заплашен от някакви може би „боклуци“, допълни главният прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Кирил Петков: ДБ още мълчи, но искат експертен кабинет
Next post Стани да седна! Мария Габриел и Денков делят премиерския стол