ГЕРБ: ПП да поемат отговорност за неподдържаните пътища

„Продължаваме Промяната“ трябва да се засрамят и да поемат своята отговорност – към момента морална и политическа.“ Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който коментира обявеното за противоконституционно решение на Народното събрание за поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април.

На брифинг в кулоарите на парламента Нанков подчерта, че отговорността за решението, което Конституционният съд обяви за противоконституционно, може да се превърне и в материална, тъй като фирми имат право да претендират за пропуснати ползи за периода, в който държава не им изплащала „дължимите и признати назад във времето задължения“.

Делото беше образувано в началото на май по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС, предава БТА. Според решението на предходния парламент Агенция „Пътна инфраструктура“ трябваше да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г., а останалите 50 процента след решение на парламент, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности.

„Българските граждани година и половина карат по разнебитени и неподдържани пътища заради подобни действия“, смята Николай Нанков.

Според Петя Аврамова от ГЕРБ-СДС с решението на предходния парламент за изплащането на дейностите по поддържане законодателната власт „по груб и недопустим начин се намесва в работата на изпълнителната власт“.

„Народното събрание иззема правомощия за плащане на сертифицирани и одобрени дейности в тяхната цялост като качество и обем“, посочи още тя.

Previous post Декември започва с много дъжд, по-топло от обичайното
Next post Бабикян дари Кирил Петков с тоалетна хартия