ТЕМИТЕ

Георги Панайотов: Целта на Кремъл е да сложи марионетно правителство в Киев

„Целта на Кремъл е да свали законно избраното правителство в Украйна, да постави там марионетно и да превърне Украйна в прокси на Русия. Но мисля, че това е само една от стъпките, които са планирани. Мисля, че Русия няма да се спре само в Киев. Беше казано, включително и от самия президент Путин, че разпадът на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век. Аз мисля, че неговата крайна цел е да възстанови СССР и влиянието на Русия,“ каза бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

„Това, което можем да извлечем от изказванията на Путин до сега, е че той съжалява за разпада на СССР и счита, че границите на Русия са в бившите граници на СССР. Но оттам нататък – Съветският съюз имаше проксита, имаше сфери на влияние. Т.е. това, което Путин заяви, е на практика начертаване на нови сфери на влияние, където попадат и България и други страни. За нас рискът е реален,“ коментира Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. „Рискът е в това Русия да установи свое влияние по различни начини. На този етап аз изключвам военно влияние или въздействие на Русия, но всички средства, които могат да бъдат използвани – икономически и финансови, Русия ще се опита да ги приложи,“ коментира Божилов в разговор с водещата Милена Милотинова.

„Искам да изразя възхищението и уважението си към украинския народ и неговите лидери и ръководители, зашото тези хора защитават страната си и са патриоти. Дори Путин да успее да установи контрол върху територията на Украйна, той никога няма да спечели умовете и сърцата на украинския народ,“ заяви Георги Панайотов. „Припомням само едно изказване на говорителя на Министерството на външните работи Мария Захарова от 15 февруари. “ Само луд човек или болен мозък може да допусне, че ние ще нападнем Украйна.“ До такава степен има нечестност от страна Русия… Как да им се вярва?,“ коментира Панайотов.

„Военната сила на Русия е в пъти по-голяма от тази на Украйна, така че може да се счита, че Русия ще установи контрол. Каква е квалификацията на действията на Русия? Те са много ясно описани в резолюция, приета в 1974 г. от Общото събрание на ООН, която е гласувана и от Русия: „Всяко от следните действия се квалифицира като акт на агресия – нахлуване или атака на въоръжени сили на държава на територията на друга държава. Бомбардировка от въоръжени сили на държава на територията на друга държава. Блокада на пристанище, атака от въоръжени сили на държава срещу сухопътния мост, морски и въздушни сили на друга държава.“

Всичко това го имаме и това е акт на агресия. Това са престъпления против мира и човечеството. Това са престъпления и по наказателния кодекс на Русия,“ коментира Йордан Божилов, според когото на този етап нито НАТО, нито ЕС няма други средства да даде оценка на това, което се случва и да подпомогне Украйна и да накара Русия да спре тазо агресия, освен санкциите и оказване на помощ на Украйна. „Тази помощ се отразява не само в морална подкрепа, но и в доставка на различни материали. Някои държави започнаха и доставка на оръжие,“ каза експертът.

„Русия обяви война на мира в Европа. Това се случва пред очите ни…Русия демонстрира военни способности и използва армията си, за да нападне държава в Европа. Ественият отговор на НАТО ще бъде да увеличи военното си присъствие на източния фланг на алианса. Това означава милитаризация. Границата между Русия и НАТО ще бъде милитаризирана, защото щом не можем да вярваме на думите и подписите от страна на Москва, какво друго можем да направим, за да се защитим? Трябва да предприемем съответните мерки,“ коментира Георги Панайотов.

„Видяхме месеци наред водене на някакви преговори, които за съжаление са били само прикритие на подготовката на военни действия, които аз бих казал, че са изисквали месеци планиране и подготовка,“ смята Божилов.

„Последното съобщение, което получих от един известен анализатор в Киев, беше: „Ние разбираме, че НАТО не може да се намеси, ние сме решени да защитаваме нашата територия, но и западните държави трябва да помогнат. Изключете Русия от SWIFT.“ Това означава, че няма как да се плаща газта, няма как да се правят разплащания. Много европейски държави са дали заеми и това ще удари и руските граждани. Това, което мен ме притеснява, е, че би могло да тласне Русия към Китай и те да създадат собствена система,“ казва Божилов.