Ген. Събев: Путин няма да седне на масата за преговори

„Битката за Донбас няма да бъде кратка, а упорита и кръвопролитна. Руската армия опита да овладее Киев и други градове, а сега това се повтаря, което показва, че не могат да намерят правилният походи и тактика, за да пробие отбраната. Силите на Русия не са достатъчни, за да пробият украинската армия, възможно е да се обяви частична мобилизация, за да привлекат още сили. До края на годината не бива да очакваме край на войната“. Това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS генерал Съби Събев.

По думите му Херсон може да бъде обявена за република, като Донецк и Луганск. „Може и всички да се обединят в Донбас и да се присъединят към Русия. Парадът се провежда от доста унизена руска армия. Целите бяха непосилни за този състав от войските. Няма изгледи войната да приключи заради руския култ към победата, към която ще се стремят на всяка цена, за да задоволят общественото мнение. Не считам, че Путин ще се откаже и ще седне на масата за преговори“, посочи той. И допълни, че освен Херсон, Запорожка област също е цел за овладяване, за да се гарантира водоснабдяването на Крим.

„Една страна, жертва на насилие трябва да бъде подпомогната, Украйна се бори за оцеляването си. Тя имаше основание да каже, че ще използва ядрено оръжие. Ядрената реторика на Русия има пропагандна цел, тя е прибегнала до такава само ако някой заплашва оцеляването ѝ. Нашата неясна позиция носи само негативи“, смята генералът.

Според него проправяне на коридор към Приднестровието не е на дневен ред днес. „С тези информации се цели всяване на напрежение и да накарат Украйна да съсредоточи ресурс и на Запад. Преминава се към стратегия на изтощаване на силите и на двете страни. Ако се постигне успех отвъд червената линия Източно от Изюм, може да се пристъпи към офанзива в Приднестровието“, коментира ген. Събев.

Previous post 23-годишна намушка с нож гаджето си на Гергьовден
Next post Ад за украинци в Банско! Бързата намеса на лекарите спаси дете