Ген. Атанасов: Русия е арогантна, казва ни едва ли не да напуснем НАТО

„Струпването на огромни военни части по границата с Украйна, дрънкането на оръжия и ескалацията на напрежението създават рискове, включително и за българската национална сигурност“.

Това заяви пред БНТ председателят на комисията по отбрана и депутат от „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Като лоялен член на НАТО би следвало да разчитаме на алианса и, разбира се, да изпълняваме своите съюзнически задължения, това подчертавам дебело. По-голям е проблемът с Русия“, каза той.

Според Атанасов поведението на страната е арогантно и тя едва ли не казва на България и Румъния да напуснат НАТО. Ние сме суверенни държави, взели решения да членуват в международни организации, за които считаме, че са гаранти за нашата национална сигурност, категоричен е депутатът.

„Важно е българските институции да реагират своевременно. Както в петък отговори кратичко министър-председателят от името на управляващата коалиция“, заяви той.

Не смята, че този въпрос трябва да се обсъжда на КСНС, защото според Конституцията Министерският съвет е този, който отговаря за обществения ред и сигурност в страната.

„Искам да припомня, някои явно са забравили, че по закон към МС съществува Съвет по сигурността. Това е органът, който оперативно трябва да наблюдава всички рискове за националната сигурност и да докладва на министър-председателя“, каза Атанасов.

Още при служебното правителство Атанас Атанасов е предупредил премиера Янев, че Съветът по сигурността не е добре окомплектован кадрово и трябва да започне да функционира на първо място като аналитично звено.

„По отношение на Македония трябва да сме много внимателни. От една страна ние имаме интерес Западните Балкани да бъдат приобщени към ЕС, от друга страна българското обществено мнение очаква от институциите да настояват пред Македония да бъдат зачитани българските национални интереси и да се спазва договорът, който е подписан“, коментира депутатът.

„Да бързаме бавно по тази тема, за да можем да си изчистим отношенията с РСМ. ВМРО-тата от двете страни на границата имат големи заслуги за това отношенията между двете страни да не са на добро ниво и това поведение обслужва интересите на Сърбия и в някакъв смисъл на Русия, които не желаят да има пълна интеграция на Западните Балкани в ЕС“, заяви той.

 

Previous post Десетимата най-богати трупали по $1,3 млрд. на ден в пандемията
Next post Иво Христов: Радев коригира ентусиазма на Петков