Генчовска: 77 българи са тръгнали днес с автобуси от Одеса

77 български граждани, двама на Северна Македония и един на САЩ пътуват към България от Одеса с два автобуса. Това съобщи пред БНР външният министър Теодора Генчовска. Автобусите са осигурени с полицейски ескорт, с който вероятно ще пътуват частни автомобили с български граждани, както и коли на генералните консулства на Турция и Молдова.

От вчера вечерта пътните артерии на Одеса бяха затворени, но консулът ни Светослав Иванов беше получил обещания от местните власти за зелен коридор за наши автобуси, които да изведат българи до Молдова.

„Поради сложността на обстановката в Киев продължаваме да изчакваме възможност за безопасен коридор, при първа отмяна на комендантския час сме създали организация за незабавно евакуиране от украинската столица“, каза още Генчовска.

Работи се в посока още утре да започне изтегляне на българите с автобуси от Киев, уточни тя. Дипломатическата мисия на България в Киев в постоянен контакт с българските граждани, които непрекъснато получават актуална информация и указания на място в случай на готовност как да се процедира при отмяна на комендантския час. Има и 50 българи, които са блокирани в Москва заради спрените полети, дадени са указания към посолството ни в руската столица да бъдат настанени в хотел до организирането на наземен транспорт в посока Латвия или Естония.

Теодора Генчовска потвърди думите на украинския посланик Виталий Москаленко пред bTV, че се водят преговори България да достави боеприпаси на Украйна. За повече подробности тя препрати към Министерството на отбраната и премиера Кирил Петков. Същевременно вицепремиерът Корнелия Нинова отрече да е взимано подобно решение.

Previous post Зеленски: Не съм оптимист!
Next post Хаккъ застрелял Мурат по време на нощен лов за вълци