В този български град ходенето по ресторанти вече е доста по-солено

Между 20% и 30% са скочили цените на храните и напитките в заведенията в в района на Велико Търново.

Увеличението е спрямо тези през 2019 г., когато за последно ресторантьори и хотели работиха при нормални условия, при пълен капацитет.

Във Велико Търново отливът на клиенти е 30-40% в сравнение с времето преди пандемията и войната. „Караме я по ръба“, казва Красимир Кръстев, управител на заведения.

Собствениците на заведения се опитват да не променят често цените, за да задържат клиентите. „Пилешкото филе преди година и половина средно го купувахме на 6,30-6,50 лв. килограма. Сега е 12,50. Една порция при нас от 6-7 лв. е станала 10-11. Но си личи, че спада търсенето. Спрямо двойното вдигане двойно пада и търсенето“, посочва Кръстев.

В Арбанаси отчитат скок в цените до 20%. Опитват се да привлекат клиентите с по-добро отношение, а финансовите луфтове понякога запълват с приходите от хотелиерска дейност.

В региона разчитат най-вече на туристи от Българи и Румъния и на абитуриентските балове – също с 20-30% са по-скъпи кувертите спрямо миналата година.