В САЩ изтрещяха: Отказаха трансплантация на неваксиниран

Тотално изтрещяване! Американска болница отказа на пациент трансплантация на сърце, поне отчасти защото не е ваксиниран срещу Covid-19, предаде Би Би Си.

Ди Джей Фъргюсън (31 г.) изпитва остра нужда от ново сърце, но болницата в Бостън го е премахнала от списъка си, заяви бащата на пациента Дейвид. Той уточни, че ваксината срещу Covid-19 е срещу „основните принципи на сина му и той не вярва в нея“.

Болницата пък обяви, че следва своята политика. В становище пред Би Би Си здравното заведение посочи, че „с оглед на недостига на органи правим всичко възможно да подсигурим, че пациентът, който получава трансплантиран орган има най-голям шанс за оцеляване.

Говорител на болницата заяви, че тя изисква „ваксината срещу Covid-19 и начинът на живот на кандидатите за трансплантация да създадат най-добрия шанс за успешна операция и да оптимизират оцеляването на пациента след трансплантация с оглед на факта, че тяхната имунна система е сериозно подтисната“.

Внимателно подбраните думи в становището на лечебното заведение може да сочат и към други фактори зад решение да се откаже трансплантация на неваксинирания пациент, но подробности не се коментират поради съображение за конфиденциалност.

От болницата добавят, че повечето от 100 000 души в списъците на чакащите за трансплантация на органи няма да получат орган в рамките на пет години поради недостига на налични органи.

Баща на две деца с трето дете на път, Фъргюсън остава в болницата, казаха близките му. Семейството му предполага, че той е твърде слаб, за да бъде преместен в друга болница и „времето му изтича“.

Мъжът е в болница от 26 ноември 2021 г. Той страда от наследствен сърдечен проблем, който кара белите му дробове да се пълнят с кръв и течност.

Организатор на набирането на средства за Фъргюсън коментира, че той може да получи сърдечно възпаление – потенциален страничен ефект от ваксинацията срещу коронавирус, който Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) подчертават, че е рядък и може да се окаже опасен предвид слабостта на сърцето му.

„Моето момче се бори адски смело и има почтеност и принципи, в които наистина вярва и това ме кара да го уважавам още повече“, каза Дейвид Фъргюсън. „Това е неговото тяло. Това е негов избор.“

Този случай не е първият, когато неваксиниран американец се сблъсква с пречки в здравеопазването през последните седмици, отбелязва Би Би Си.

По-рано този месец жена от Минесота заведе дело срещу местната болница, след като лекарите се опитаха да свалят неваксинирания й съпруг от апарата за вентилация, на който той е бил в продължение на два месеца. Малко над 63% от населението на САЩ е двойно убождане и около 40% от американците са получили трета бустер доза.