ТЕМИТЕ

В Рупите откриха зала със заветите на Ванга

Стотици хора от цялата страна дойдоха на Петковден в църквата „Света Петка“ на пророчицата Ванга за храмовия празник. Местността Рупите се изпълни с народ, паркингът се задръсти от коли и автобуси. Миряни запалиха свещи в храма и присъстваха на богослужението, което води отец Живко. Те положиха цветя на гроба на ясновидката и се поклониха пред паметта ѝ. Постен курбан за здраве се раздаде в ранния следобед. Хората опитаха някои от любимите на Ванга ястия – лозови сарми, чушки, боб.

С тържествен водосвет се откри нова зала в манастирския комплекс на пророчицата Ванга. Залата „Заветите на Ванга“ е изпълнена с интересни информационни табла, върху които има снимки с нейните прочути и мъдри послания към хората на български и на английски. Посетителите видяха най-важните ѝ завети към човечеството, сред които: „Власт не се държи с лъжа“, „В страх не се живее“, „Не се карайте, а се обичайте всички“.

Осветени бяха и две нови скулптури – „За светлината“ и „Прошка“, които са дело на известния ни скулптор Иван Славов. Първата е дарена от петричанина Христо Георгиев, а другата – от неговия съгражданин Любчо Минев. Те са излети от бронз и са с височина от по метър и 70 см.

„Всички почитат баба Ванга като светица заради добрините, които е сторила приживе на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа, като им е вдъхнала своята вяра, любов и кураж. Вярват, че продължава да им помага и да ги закриля“, сподели управителят на комплекса Серафим Иванов.