ТЕМИТЕ

В реанимация е единственият оцелял от първия вагон на влаковата катастрофа в Гърция

Лекарите се борят за живота на единственият оцелял от първи вагон, който е настанен в интензивно отделение многопрофилната болница в Лариса, след две операции на главата.

Това е 20-годишен студент от Волос, който е бил във фаталния пътнически влак при инцидента в Темпи, студент по машинно инженерство. Младият студент се е хвърлил в нивата и е бил намерен в безсъзнание от спасителите там.

Майка му в свой пост в социалните мрежи написа: „Млъкнете днес всички политици! Днес крещят майките…“.

В изгорелия вагон е била столовата, пълна с млади хора, от която заради сблъсъка не е останало нищо, пише newsbg.eu.

Сърцераздиратели са молбите на родители, които търсят децата си към спасителите. Много майки се обръщали с измъчени гласове към тях и ги молели да им дадат каквото намерят от детето им, за да го погребат.

Жена, която загуби мъжа си и 5-годишното си дете при трагедията, избухна в „ефира” на сутрешен блок. „Нищо не намерихме, видях ли детето си, съпруга си? Не ми взеха ДНК. Взех пепел. Какво да разпознаеш, пепел?“

Хиляди граждани от цялата страна се втурнаха да дарят кръв за пострадалите при влаковата катастрофа. В Лариса се извиха стотици метри опашки от граждани на всякаква възраст, които тичаха да дадат кръв. Сред тях и лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, който отиде в болницата след посещението си на мястото на инцидента.

Въпреки че времето възпрепятства усилията на спасителите, спасителните екипи продължават да претърсват вагони след смъртоносната катастрофа и днес.

Около 08:00 ч. отново се задействаха машините на крановете, които работят на вагон 3. Спасителите са се фокусирали върху конкретната точка, тъй като наклоненият път може да е създал „слепи“ зони. По този начин се прави опит да се извадят възможно най-много парчета от вагона, за да могат спасителите да елиминират броя на изчезналите от сблъсъка на влаковете. Днес усилията на спасителните екипи са доста затруднени заради лошото време, тъй като от рано сутринта в района на трагедията вали проливен дъжд.

Загиналите, извадени до момента от останките на пътническия влак, са 47. В същото време до късно продължи разпознаването на телата от техните близки в Многопрофилната болница с процес на получаване на ДНК, а близките на жертвите и ранените по-късно бяха насочени към хотелите, определени за настаняването им.

Приятели и роднини все още търсят изчезнали и правят всичко възможно, за да ги открият. Със съобщения дори в социалните мрежи те искат информация за близките си хора.