В Костандово се изработват килимите за английското кралско семейство

В родопския град Костандово се намира едно от малкото запазени в света ръчни производства на килими. От години там се изработват килими и за английското кралско семейство. Но освен това те изпълняват много проекти за обществени институции на Острова, за които създават реплики на стари килими.

Собственикът на фабриката обаче с тъга споделя, че в България няма подобна политика за запазване на старите килими, които имат историческа стойност и заместването им с пълно тяхно копие.

Години наред българската фабрика произвежда килими за кралското семейство във Великобритания. Изпълняват поръчки и за обществени институции, които идват от благотворителната организация „Нешънъл тръст“, чийто почетен президент е крал Чарлз Трети.

„Под негова егида 25 години работим, когато се събира комисия и решава, че на това историческо място килимът е над 300 години, има нужда от реставрация и когато вземат това решение моят съдружник има
обучена група, която прави тази дейност – реставрациите“, заяви Нино Парпулов, собственик на фабрика за килими.

Този процес на реставрация обаче продължава години и струва много пари.

„Това вече задължава организацията да не може да си позволи да го постеле наново, просто го съхранява за поколения, в идеална, перфектна форма, реставриран. А на негово място постилат нашия килим, който го правим в рамките на 3 до 6 месеца. Точно копие на същия килим античен“, допълни Нино Парпулов, собственик на фабрика за килими.

Предварителната подготовка е от изключително значение, споделя Нино Парпулов.

„Начинът на работа с „Нешънъл тръст“ беше – получаваме поръчката, взимаме дизайна. От там ни изпращат извадка от 10 – 15 възела от всеки цвят, който е в килима и казват това са цветовете, това трябва да направиш – абсолютно същите цветове трябва да повторя и да изтъчем една мостра, която мостра я изпращам в Англия. Комисията се събира, обсъждат я и казват да – това искаме“, коментира Нино Парпулов.

Удовлетворението от работата за институциите на Острова носи обаче тъга за Нино и неговите колеги, защото подобни поръчки за възстановяване и възпроизвеждане на стари килими у нас от български културни институции няма.

„Няма никакъв интерес – нито от управляващи, нито от никой и единственото място, където остана наш килим е в Рилския манастир. Владиката гледал предаване по телевизията, свърза се с мен и решават да възстановят стаята на Борис Трети, който е почивал там в Рилския манастир. Извикаха ме там на място и решихме какъв да бъде дизайнът, направихме го, постлахме го, сега в момента стаята се използва от патриарха“, добавя Нино Парпулов.

Фабриката в родопския град е сред много малкото останали в света, в които килимите се изработват изцяло ръчно. Това се оценява високо от кралското семейство, а Нино Парпулов е сред малцината българи, които са се срещали лично с тогавашния принц, днес крал Чарлз Трети.

„Чарлз и Камила са много земни хора, държаха се много естествено. Изобщо уникални и по нищо не показаха, че има някакво превъзходство от тяхна страна. Държаха се почти равностойни с нас“, каза още Нино Парпулов.

Нино е убеден, че сътрудничеството с Великобритания ще продължи и от сръчните ръце на тъкачките ще продължават да излизат красиви килими.

Previous post Хората в Богдан: Коритото на реката се вдигна, има опасност от ново наводнение
Next post За година хлябът поскъпнал средно с 18% в ЕС, у нас – почти 30%