Вход свободен: Депутати от „Възраждане“ влязоха в парламента, без COVID сертификати

Нов режим на влизане в парламента е в сила от понеделник – 24 януари. Днес е първият ден с пленарно заседание, в който ще се влиза със зелен сертификат или негативен тест за вируса. Човек може да се тества буквално пред парламента, но за депутатите това не е безплатно – трябва да си платят теста.

Голяма част от парламентарната група на партия „Възраждане“ влезе заедно, без да показва зелен сертификат на входа. „Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни“, обяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Малко по-късно същото заяви и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той обяви, че няма сертификат и сравни мярката със забраната от 1941 г. година в сградата на НС да влизат евреи.

„Разчитам на моралната съвест на народните представители. Все пак сме си приели правила за достъп и е редно да ги спазваме, направили сме организация“, каза в понеделник председателят на парламента Никола Минчев. Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват. Срещу входа на парламента има пункт за тестване, който работи от рано сутринта.

Previous post Шефът на евродепутатите от БСП: Решението от конгреса беше грешка
Next post Петков: Имаме план за прибирането на българските дипломати от Украйна