Всяка втора сделка с жилище е за двустаен апартамент

Около половината, или всяка втора сделка за жилище в София е за двустаен апартамент, смятат столични брокери от посредническите агенции.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест“, около 40% от сделките се падат на двустайните. „В последно време преобладава търсенето на нови жилища. Други обаче си правят сметката, че при покупка на стар имот купуват чиста площ. При една и съща цена в единия случай жилището ще има 52 квадрата, а в другия – 65 кв. м“, припомня той. По думите му над 80% от покупките на жилища в София се правят с ипотечен кредит. „За двустайни се тегли обикновено между 100 000 и 120 000 евро. От купувачите на този тип жилища

преобладават младите на възраст от 30 до 40 години“,

уточнява той.

Тихомир Цаков от „Аристо“ смята, че около 60% от сделките с жилища се падат на двустайните. „В София половината от покупко-продажбите се правят с ипотека, а в провинцията този дял е между една трета и 40 на сто“, добавя брокерът.

По думите на Полина Стойкова от Bulgarian properties всяка втора покупка на пазара се пада на двустайните, като поне половината от тях се купуват с ипотека.

Константин Пандов от ЕППИ пък е на мнение, че около 65% от сделките с жилища в София са с двустайни апартаменти. „Има много купувачи, които търсят имоти за инвестиция. Младите хора се интересуват основно от новопостроени апартаменти. Около 80% от сделките в сегмента са с ипотека, като купувачите се стремят да вземат максималната възможна сума с минимум самоучастие. Независимо какъв имот купуват,

много рядко хората разполагат с половината сума

необходима за покриване на цената“, смята той.

Според Младен Митов от „Явлена“ пък около 32% е делът на сделките с двустайни. „Около 60-70% от тях са за стари имоти, а останалите – за нови. За последните месеци обаче предлагането е малко“, добави той и уточни, че понятието за двустаен апартамент е много широко. „Има такива жилища от по над 100 квадрата или стандартните 50-60 кв. м. Най-големите спокойно често се преустройват и на тристайни“, добави брокерът. „В София почти всяка втора сделка се реализира с ипотечен кредит. В момента най-активни на пазара са младите и хората на средна възраст.

По-голяма част от сделките с двустайни са за лично ползване

Между една пета и една четвърт са купените жилища за за инвестиция. При втория случай има опасност от пренасищане на пазара, както се получи с апартаментите за краткосрочно даване под наем през интернет. Преди 2 години в началото на пандемията те останаха празни. Затова в момента доходността от жилища е доста ниска“, констатира Митов.

Previous post Българин опита да влезе в мол със сертификат на Макрон
Next post Кредитите още по-евтини, таксите обаче растат