Все повече хотели ни спестяват закуската, става платена екстра

Все повече хотели изключват закуската от цената на нощувката и я предлагат като отделна екстра, установи „Телеграф“. Във Видин от четири проучени хотела само в един тя е включена към цената на нощувката. В други пък въобще не предлагат тази екстра, а третият – срещу допълнително заплащане. Така, за да може да се възползвате от менюто на хотела след нощувката, ще трябва да платите 8 лева. В Пловдив също много места за настаняване практикуват така, включително и такива с ранг от четири звезди. Там искат за сутрешното хранене 12 лева, а за ползването на басейна на хотела още 14 лева.

Според експерти тази тенденция се налага в много от местата за настаняване по примера на апартаментите, които се отдават под наем за краткосрочен престой. Някои мотивират изключването на този бонус като възможност да не вдигат цените, тъй като и разходите за еленергия и поддръжка са се увеличили значително.

Кафе машина или кана за подгряване на вода за чай пък предлагат някои от местата за настаняване като бонус в стаите вместо закуска на блок маса в ресторанта.

Цените на нощувките пък варират от 20 до 40 лева на човек, като по-скъпо излиза, ако хотелът предлага закуска към нощувката. Заради скока на цената на тока, газа и хранителните продукти и хотелското настаняване е поскъпнало с между 20 и 40%. Така, ако преди година можеше да се наеме двойна стая във Видин с включена закуска за 50 лева, то сега най-ниската цена за същото помещение е 60 лева, което е с 20% по-скъпо.

Системата с ваучерите за туризъм все още не може да бъде използвана от работещи във фирми, които плащат с тях част от възнагражденията. Това обявиха туроператори, хотелиери и ресторантьори, които очакваха рекламна и информационна кампания от Министерството на туризма, цитирани от Травел нюз. Мярката беше гласувана в актуализацията на бюджета на страната с цел стимулиране за ползване на туристически услуги и важи до края на годината, като преди това ваучерите можеха да се използват само за храна. По този начин трябва да бъде подпомогнат най-засегнатият бранш от световната ковид пандемия. Към момента единствено в курортния комплекс Албена приемат ваучери, но само при доплащане на резервирани ваканции.

Previous post Трагедията в Карлово: Самоубиецът под влака се сбогувал във фейсбук
Next post Биляна Гавазова изпраща първолак тази година