Вредно е да работим над 8 часа на ден

Учени от различни страни са установили, че работата повече от 8 часа на ден (40 часа седмично) е вредна. Това съобщи изданието The List, събрало резултатите от различни проучвания.

Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че ако човек работи над 50 часа на седмица производителността му спада, а след 55 часа тя даже започва да клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не, пише БГНЕС.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, заплашен е и от депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак.

Специалистът Алекс Панг отбелязва, че за хората, занимаващи се с интелектуален труд, максимална ефективност е не повече от 4-5 часа на ден. След това трябва напълно да изключите и да дадете почивка на организма си. Мозъкът е максимално активен само за 52 минути, след което трябва да направите 17-минутна почивка. Това правило е от значение за творческите хора и интелектуалците.

Експертите на PsychCentral силно препоръчват да откажете допълнителна работа по време на почивките и да се научите да казвате категорично „не“. Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да можете да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Защото претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Експертите призовават хората да се грижат за себе си, дори работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят симптоми на умора и претоварване, трябва да забавите темпото и да си дадете почивка.

Изследователите отбелязват, че все по-често хората проверяват корпоративната поща през почивните дни. За да се запази психическото и физическото здраве, учените настояват да спазва строг работен график, за да не работи до смърт – в буквалния и преносния смисъл.

Previous post Дъщерята на Анелия напълно се отдели от майка си
Next post Мариуполци разказват: Убийства, насилие и обстрели на къщи и блокове