Внукът на Симеон няма да е цар, а „Пазител на короната“

Царският внук княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната, а не цар, когато един ден наследи дядо си. Това е решил цар Симеон II „подир множество продължителни обсъждания и размисли“, тъй като днес България не е монархия.

За окончателното си решение царят съобщава в интервю за периодичното печатно издание на Софийската света митрополия – списание „Епархийски глас“, публикувано на www.kingsimeon.bg.

Формулировката на титлата като „пазител на короната“ за престолонаследника отдавна се обсъжда в царската фамилия, но досега не беше обявено официалното решение на царя. Въпросът е ясен – първородният син става престолонаследник. В случая днес, за наша огромна скръб, първородния ми син го няма, следователно неговият първороден син е следващ в линията на онаследяване. Но тъй като днес не сме монархия, един ден моят внук Княз Борис Търновски ще носи титлата Пазител на Короната. Подобен е случаят и с Румъния. Така съм решил подир множество продължителни обсъждания и размисли, казва Симеон II.