ВКС реши: Райфъла пак влиза в затвора, но след като се излекува от COVID

Атанас Червенков-Райфъла ще трябва да се върне зад решетките, реши ВКС. Върховните магистрати са потвърдили присъдата му от 9 години лишаване от свобода. Райфъла е излежал около 5 от тях, което означава, че го очаква остатък за излежаване. Не е ясно обаче в какъв размер точно ще е този остатък. Към момента Райфъла е в болница с коронавирус, а след излекуването присъдата му трябва да се приведе в изпълнение.

Припомняме, че Атанас Червенков бе задържан през 2014 година. Беше признат за виновен и осъден на 11 години затвор за поръчката да бъде убит Аргир Гяуров, който по онова време е негов конкурент в здравния бизнес. След това към наказанието му се добавиха още 8 години за палежите на колите на бившия депутат Антоний Йорданов, година за потрошено предно стъкло на друг автомобил на семейство Йорданови, както и 2,5 години за нареждането към шофьора Стефан Гичев да пренесе 575 патрона, без да има разрешително за това. През 2018 година на Райфъла се определи едно общо най-тежко наказание от 13 години от страна на Окръжния съд. Той обжалва, като апелативните магистрати я намалиха с две години, пише „Марица“.

Прокуратурата и потърпевшия Гяуров обжалват присъдата и настояват тя да бъде увеличена. Според ВКС обаче липсва убедителна аргументация за необходимостта от това. Освен това върховните магистрати оневиняват Червенков часста на обвинението за това, че опитът за убийство е с користна цел. В решението е посочено, че е поръчал убийството на конкурента си, като за това е платил 20 бона.

Съучастниците на Райфъла по посочените престъпления също са с потвърдени присъди. 9 години затвор получава Веселин Загорски, който е приел поръчката и е намерил изпълнители. Останалите трима Васил Василев, Бисер Романов и Симеон Генов, наети пък от страна на Загорски, получават съответно по 3 години и 11 месеца, 5 години и 3 години затвор.

Всички те ще трябва да платят и обезщетение на пострадалия Аргир Гяуров. Решението на ВКС е окончателно.

Previous post Наглост: Задигнаха телефон на пациент в пловдивска болница
Next post Родното село на св. Иван Рилски стана Българският Йерусалим