Вежди в парламента: Всички *** се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани

Всички к***и се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна.

С тази реплика бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов обобщава в разговор със зам-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев днешния дебат в парламента по промените в Закона за защита от домашното насилие, съобщи „Дневник“.

Поредните поправки бяха провокирани от обезобразяването на 18-годишно момиче в Стара Загора, отприщило вълна от сигнали за насилие, а заради приемането им депутатите бяха свикани на извънредно заседание насред лятната си ваканция. Думите си Рашидов произнася по време на почивка, обявена близо три часа часа след началото на заседанието. Дискусията тече при изключени микрофони, но се чува на записа от прякото излъчване в онлайн канала на Народното събрание.

От кадрите се вижда как Рашидов се приближава към трибуната, на която седят председателите, а Кирова се обръща към него с репликата „Дайте някакъв мъдър съвет“. В отговор депутатът, който председателстваше в началото и това Народно събрание в ролята си на доайен, ѝ препоръчва да поставя закона по-бързо на второ гласуване и да приключват дебатите.

Тя му напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите имат да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт, но Рашидов вече се е разпалил и обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не „се различава от външното“.

Въпреки подканата на Кирова да излязат от залата, Рашидов продължава: „Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна“.

Бившият министър на културата два мандата и дългогодишен председател на ресорната парламентарна комисия очевидно намеква за случая с американския продуцент Харви Уайнстийн, който беше осъден на повече от две десетилетия затвор за две изнасилвания, а сигналите срещу него поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo), в което се включиха някои от най-популярните холивудски знаменитости.

Никола Минчев се опитва да прекъсне колегата си, докато двамата с Росица Кирова се изправят и напускат трибуната, заедно с Рашидов, а последното, което микрофоните добавят е възклицанието на Кирова: „Ох“.