Вебер призова да се прекрати процесът по присъединяване на Турция към ЕС

След повторното избиране на турския президент, Реджеп Тайип Ердоган, лидерът на групата на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), в Европейския парламент, изрази явно своето становище относно прекратяването на процеса на присъединяване на Турция към Европейския съюз, съобщи ДПА.

„Последните години показаха, че тясното партньорство е важно, но нито Турция, нито ЕС искат Турция да стане пълноправен член на ЕС“, заяви Манфред Вебер в интервю, публикувано в медийните издания на германската група „Функе“.

„Трябва да прекратим този процес, защото той вече повече пречи на по-добрите отношения, отколкото ги подпомага“, заяви председателят на ЕНП и допълни, че очакванията след победата на Ердоган са ясни.

„Особено във връзка със постигането на мир между Украйна и Русия, както и във връзка с миграционната политика, икономическата модернизация и кипърския въпрос, ни е необходимо сътрудничество. Сега Ердоган трябва незабавно да се съгласи с членството на Швеция в НАТО“, добави той.

От 1974 г. Кипър е разделен след гръцки преврат и турска военна интервенция. Всички усилия на ООН да преодолеят разделението са неуспешни. Кипър е член на ЕС от 2004 г., но законите и разпоредбите на съюза се прилагат само в южната част на страната, където преобладава гръцкото население.

Турция наложи вето на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, като се позова на липсата на ангажимент от страна на Стокхолм в борбата с „терористичните организации“, предаде БТА.