„Вашингтон пост“ спечели „Пулицър“ за обществени заслуги, Ройтерс – за фотография

Американското издание „Вашингтон пост“ спечели наградата „Пулицър“ за обществени заслуги за отразяването на обсадата на Капитолия на САЩ от поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп, а Ройтерс спечели в категорията тематична фотография за отразяването на пандемията от коронавируса в Индия, предаде Ройтерс.

Администраторката на наградите „Пулицър“ Марджори Милър обяви, че журналистите на Украйна са получили специална награда за техните „кураж, издръжливост и отдаденост“ при отразяването на руската инвазия.

Годишните награди „Пулицър“ са най-престижните отличия за журнализъм в САЩ, отбелязва Ройтерс. Част от екипа фотографи на агенцията, спечелил наградата за тематична фотография е Даниш Сидики, който беше убит миналия юли в Афганистан.

Весник „Маями херълд“ спечели отличието за актуална новина за отразяването на срутването на висока жилищна сграда, при което загинаха 98 души.

„Ню Йорк таймс“ спечели три отличия: едно за национална журналистика за отразяването на полицейски пътни проверки, завършили с фатален край; друго за международна журналистика за разследване на грешките на САЩ в тяхната въздушна война в Близкия изток; и трето за критичката за Саламиша Тилет за нейните статии за расата в изкуството и културата.

Освен това репортерката от „Ню Йорк таймс“ Андрея Елиът спечели награда „Пулицър“ в категорията обща нехудожествена литература за книгата ѝ „Невидимо дете: бедност, оцеляване и надежда в един американски град“, която започва да бъде публикувана през 2013 г. във вестника.

Previous post Пътнически влак дерайлира южно от Виена, има загинал и ранени
Next post Милиардерите също плачат: Четиримата най-богати в света обедняха със $75 милиарда