Бясно надцакване: Партиите пак подхванаха пенсиите

На фона на все по-вероятни избори, пенсионерите отново се превърнаха в топ приоритет за партиите. Това са над 2 милиона гласоподаватели.

Проектобюджетът на държавата, в който е заложено увеличение от 1 юли, засега не е приет заради крамолите в парламента. А ако няма актуализация, парите на възрастните ще бъдат осъвременени едва с 6.1%, а т.нар. „ковид добавка“ от 60 лева ще отпадне, предупреди социалният министър Георги Гьоков преди няколко дни в Пловдив.

Припомняме, че в проектобюждета на ДОО (който мина на първо четене) кабинетът „Петков“ заложи ръст средно от 10%, като вкара и ковид добавката в размера на пенсията. За да се случи трансфер на средства към ДОО, трябва да бъде актуализиран и държавният бюджет.

Завчера ГЕРБ излезе със своя „надцакваща оферта“ – среден ръст от 15% за всички пенсии и запазване на добавката от 60 лева до края на годината. Ден по-късно и ДПС внесе в Народното събрание своето предложение за осъвременяване на пенсиите от 1 юли – средно с 14% за всички. Според изчисленията на партията увеличението с 14% вместо с 10% означава допълнителни 42 милиона за шестте месеца до края на годината.

Освен това те настояват да бъде запазена добавката от 60 лева, но не за всички. Тази сума ще е за повечето възрастни, а най-бедните (чиито доходи са под линията на бедност) ще получат двоен бонус – 120 лева.

Cпopeд paзчeтитe нa бившия coциaлeн миниcтъp Xacaн Aдeмoв и нeгoвитe кoлeги пeнcиитe пoд линиятa нa бeднocт oт 413 лв. в мoмeнтa ca oкoлo 780 xиляди, или oкoлo 40% oт вcички пeнcии.

Подобно на ГЕРБ, и ДПС настояват добавките да продължават да се изплащат по сегашния ред и да не се включват към основната пенсия.

Πo изчиcлeниятa нa ДΠC минимaлнaтa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт oт 1 юли тpябвa дa cтaнe 481.80 лв. вмecтo 467 лв., кaктo пpeдлaгaт нacтoящитe yпpaвлявaщи. Това обаче е по-ниска сума от предложението на ГЕРБ от 490 лв. Засега всички партии се заричат, че ще влязат в зала за актуализацията на бюджета. Всеки обаче настоява, че ще подкрепи промените, ако се приемат техните предложения

Previous post Костадинов: Опасявах се, че Гунчева може да остане инвалид, пък тя…
Next post „Промяната“ разделени: Киро иска кабинет на бис, Асен натиска за нови избори