Българските социалисти в ЕП се скриха при вот срещу Путин и Лукашенко

Никой от петимата български евродепутати от БСП и двамата от ВМРО не посмя да участва в днешното гласуване за учредяване на международен трибунал за престъпленията на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко. При вота на резолюция „За наказване на престъплението агресия, извършено срещу Украйна“ те изчезнаха от електронната система на Европарламента, която отчита кой как гласува.

Сред изброените имена не могат да бъдат открити левите Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева, както и националистите, представящи се за консерватори, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Те не са нито „за“, нито „против“, нито „въздържали се“. Просто ги няма.

Резолюцията бе приета с 472 гласа срещу 19, при 33 въздържали се. От групата на социалистите и демократите само една евродепутатка гласува против – румънката Мария Грапини – и нито един не се въздържа. Колективното отсъствие от вота е пореден бойкот от българските социалисти да се присъединят към обща позиция на левите сили в Европа срещу войната в Украйна. Те се укриха от гласуване също така на 23 ноември, когато Европарламентът обяви с голямо мнозинство Русия за държава спонсор на тероризма.

Само 7 от общо 17 български представители подкрепиха резолюцията – петимата от Европейската народна партия (ЕНП) без Ева Майдел и Емил Радев, както и двама от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) без Илхан Кючюк, който бе съвносител на резолюцията заедно с Андрей Ковачев от ГЕРБ. Останалите 10 не са участвали в гласуването. Ева Майдел обикновено си тръгва предсрочно. Петър Витанов и Илхан Кючюк заявиха за Клуб Z, че също са напуснали пленарната сесия в Страсбург.

Previous post Борисов: Ще отида на лидерската среща, но няма да подкрепим техен кабинет
Next post Баби викали линейки за изгорели крушки и смяна на батерии