Българските праскови: От 0.80 лв. в градината до 5.50 лв. на пазара

Прасковите изобилстват в Карнобат. Там се намира най-голямата прасковена градина в Бургаска област. Затова пък до потребителите в магазините тези плодове идват на изключително високи цени.

Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите у нас смята, че става дума за спекула. „Да, със сигурност говорим за спекула за цената на плодовете, които са в сезона през лятото, защото първо сме в сезона на прасковите, а не сме в период, когато те са вносни. Другото нещо –предлагането от производител е много голямо, а търсенето е по-малко и това трябва да понижи цената“, обяснява тя пред Нова тв.

Цената обаче не се понижава, въпреки че веригата до крайния потребител не е толкова дълга и включва производител – търговец на едро – търговец на дребно. Проучване на Асоциацията на овощарите показва, че цени на праскови и нектарини в търговските вериги се предлагат от 2,49 до 3,29 лв. за кг. В кварталните магазини диапазонът е от 2 лв. до 5,50 лв. При кайсията също се наблюдaват изключително високи цени, обяснява Гроздева и посочва, че цената на производителите към търговеца варира от 0,80 лв. и 1,20 лв. за кг според качеството.

„Сами може да си представите – търговецът на едро си слага 100%, търговецът на дребно – почти толкова също“, коментира Гроздева. Тя даде пример с Германия, където в супермаркети цените на прасковите започват от 3,50 лв. на кг. На този фон у нас вчера в една от веригите е била засечена цена от 3,29 лв. за килограм.

„Необосновано увеличение – вероятно се дължи на спекула, всеки по веригата се стреми да извлече максимума, но потърпевши са производителите и крайните потребители“, казва Живка Гроздева. По думите ѝ заради тези цени в търговската мрежа производителите не могат да реализират продукцията си.

Проблемът се задълбочава и от големия натиск от вноса на гръцки праскови и нектарини, добавя Гроздева, според която в търговските обекти предлагането на българска и гръцка праскова е 50% на 50%.

„Решението може да бъде контрол на търговските обекти, документи на стоката, етикети – как се продава стоката – като българска или гръцка, за да може купувачът да вземе информирано решение, защото често бива подвеждан“, посочва Живка Гроздева.

Previous post Елитен разузнавач, работил за криптокралицата Ружа Игнатова, твърди, че тя е убита
Next post Отново пияни на пътя: Младежи оцеляха по чудо, след като се врязаха в мантинела