Българска работа! Мръсни стаи вместо лукс по морето

Непочистени стаи и лоши условия вместо лукс в хотели у нас и при съседите. За това сигнализираха туристи, попаднали на лошо обслужване по време на лятната си ваканция в началото на сезона.

Вместо обещаната почивка край морето – на място заварват мръсни стаи, непочистен басейн и кутии с храна вместо „ол инклузив“ бюфети. Какви са правата ни, ако перфектната стая в хотела остане само на снимка – отговорите търси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.

Контролните органи тръгват на активни проверки. Какви са правата ни, ако перфектната стая се окаже само на снимка.

Проверки се правят от Комисия за защита на потребителите, министерство на туризма, Европейски потребителски център, когато става въпрос за почивки в чужбина. Най-честите нарушения са непочистени стаи, непредоставени услуги, насекоми в стаите, захабени общи части и басейн.

При бърза проверка в интернет попадаме на десетки сигнали за провалени почивки заради лоши условия или обслужване по морето, както у нас, така и при съседите. Мръсни стаи, бълхи хотелите, мухъл по шезлонгите и кутии с кекс, вместо ол инклузив за следобедна закуска, са само част от оплакванията, които откриваме.

В началото на юли семейство от София заминава на дълго чакана почивка на българското Черноморие, тъй като са с две малки деца, резервират ол инклузив хотел според офертата с детски кът, детски басейн и изхранване в ресторант на ол инклузив. Още при пристигане започват проблемите.

„С голямо нетърпение очаквахме нашата семейна лятна почивка, а се оказа пълна пародия. Детски кът няма, детски столчета в ресторанта няма, детският басейн беше старо джакузи, мръсен“, разказват потърпевшите туристи.

Обещаната гледка по морето останала само на снимки. А вместо пищни „ол инклузив“ трапези ги очаквали кутии с храна. Меню, от което да избират вариант за закуска, обяд и вечеря.

„За първи път чуваме и виждаме „ол инклузив“ на меню с избор на няколко вида храна“, чудят се туристите.

А за да получат порциите трябвало да чакат повече от час.

„При положение, че имаше няколко заети маси вчера за вечеря чакахме 40 минути да ни вземат поръчката. Персоналът ни подминаваше“, разказват потърпевшите.

Условията при настаняването, също били далеч от очакването, разказват туристите.

„Стаята на пръв поглед изглежда добре, но като се загледаш виждаш колко е захабена, банята мръсна, тоалетната чиния счупена“, обясняват потърпевшите.

Така семейната почивка приключва преждевременно.

„Събрахме си багажа и се прибрахме в София, разочаровани и гладни“, обясняват края на почивката си потърпевшите туристи.

Някои от туристите сигнализират за лоша хигиена и мизерия в хотелите по време на лятната им почивка, става ясно от сигналите в социалните мрежи.

„Представям ви мизерия на мизериите, хотелът се води 3 звезди, и няма нищо звездно в него. Плочките около басейна се вадеха, а всички шезлонги бяха черни от мухъл“, казват други потърпевши от лошите условия по Черноморието.

Подаваме сигналите и до контролните органи. От Комисията за защита на потребителите ще проверяват всеки случай за провалена почивка по морето заради лоши условия.

„Най-често потребителите се оплакват от лоши условия в мястото за настаняване. Твърдят, че мръсно, че е захабено, че липсват определени услуги. Когато дойде жалба от потребител, ние проверяваме на място“, казва Игнат Арсенов от Комисия за защита на потребителите.

Показваме офертата с „ол инклузив“ на контролните органи.

„Това е голямо разминаване между услугата, която предоставят, всички знаят, че услугата „ол инклузив“, тя е на бюфетно изхранване с голям избор и асортимент от храни и напитки. А в случая, когато получим една кутия, ние нямаме право на избор“, казва Пейо Майорски от Асоциацията от комисия на потребителите.

Вместо гледка към морето, туристите получили гледка към съседен строеж, което също е нарушение, категорични са контролните органи.

„Това, разбира се е разминаване между офертата и реално предлаганите условия“, казва Игнат Арсенов от Комисия за защита на потребителите.

Сигнализираме и министерство на туризма. Там също получават различни сигнали за нарушения в морските курорти.

„Министерство на туризма съдейства и е в постоянен контакт с туристическия бизнес“, казват от министерството.

При някои от проверките до момента, условията в хотелите били далеч от обявените в офертите звезди.

„Къща за гости се представя за хотел, което също е нарушение и представлява нелоялна търговска практика“, казва Арсенов.

Според туристическия бранш подобни случаи са по-скоро инцидентни, отколкото практика и обещават високо качество на услугите по морето това лято.

„Аз бих ги определила като изключения. Сезонът е в изключително добра стартова кондиция“, казва д-р Поли Карастоянова изп.директор на Националния борд по туризъм.

В такива случаи потърпевшите туристи имат право на компенсация, категорични са експертите в туризма.

„Чувствителността на туристическия сектор е много по-висока, отколкото преди години. Ако възникне, какъвто и да било проблем, той на място би могъл да бъде решен много по-бързо“, казва д-р Карастоянова.

Ако не бъдат компенсирани на място в хотела, туристите могат да търсят обезщетение и чрез съда, но за целта трябва да събират всякакви доказателства, които показват условията, при които са настанени, например снимков материал. съветват от Асоциацията за защита на потребителите.

Експертите съветват туристите внимателно да проверяват и условията в офертите и да търсят директен контакт с хотела, още преди да резервират.

„Трябва да проверят дали даден обект е категоризиран“, съветват от министерство на туризма.

И все пак засега контролните органи отчитат по-малко нарушения по морето, спрямо миналото лято.

„Ние сме на място, проверяваме постоянно“, категоричен е Игнат Арсенов.

При доказан случай на разминаване на обещаните и реалните условия по време на лятната ни почивка, санкцията може да достигне и до 50 000 лева, допълват от Dariknews.bg