Българин в Киев: Не публикувайте проруски постове, не ни помагате

„Не публикувайте в социалните мрежи проруски постове, не го правете, поне докато има български граждани, които не са евакуирани от Украйна. По този начин НЕ НИ ПОМАГАТЕ!“ За това апелира от Фейсбук профила си фермерът Борислав Петков, за който „Марица“ писа, че войната го е заварила в Киев. Той и десетки други българи чакат всеки момент да бъдат евакуирани от страната.

Дотогава част от тях се крият в бомбоубежища или на други безопасни места. „Мястото, където прекарахме нощта, ситуацията е крайно неясна. В очакване на евакуацията!“, е написал Петков под друг пост и е приложил снимка. Тя е от фитнес зала с матраци по земята, отворена специално за бежанците.

Към тях се присъединиха и дипломатите ни в Украйна. Днес бе закрито и посолството на България в Киев, става ясно от съобщение във Фейсбук страницата на институцията: „Считано от 28.02.2022 г. Консулската служба при Посолството на България в Киев преустановява работа. Всички паспорти – както български, така и украински – ще бъдат върнати по служебен път“.