БСП в страната вдигна жълт картон на Нинова и коалицията

Декларации от цялата страна срещу продължаването на участието на БСП в управляващата коалиция заваляха от началото на седмицата срещу ръководството на „Позитано“ 20, а причината за тях се корени в отношението спрямо руската инвазия над Украйна и позицията на кабинета „анти Кремъл“.

В понеделник вечерта, например, втората по големина структура на червените в страната – областният съвет в Пловдив, директно посочи „жълт“ картон на Корнелия Нинова заради липсата й на позиция и глас срещу, както пишат социалистите, намеренията България да бъде въвлечена във военни действия срещу Русия. От декларацията, приета с мнозинство, макар и без подписа на шефа на ОбС в Града под тепетата Емил Караиванов (сочен за близък до Нинова – б.р.), става ясно, че бесепарите по места били за мир, докато кабинетът излъчвал антируски послания.

По информация на Lupa.bg подобни мнения се канят да входират на „Позитано“ и от Градския съвет на БСП в Пловдив, където пък повечето избрани делегати са по-скоро от страната на отстранения от партията бизнесмен Георги Гергов, отколкото да гравитират около председателката. Самият Гергов, макар да не е част от съвета, е почетен консул на Русия в Пловдив.

Иначе социалистите в областта ругаят Нинова не само заради колебливите мнения по отношение на Москва, но и заради неизпълнение на заложените при преговорите за кабинета соцприоритети в настоящето управление.

„При реализирането на кадровата политика на партията отсъстват каквито и да било принципи и системност. На областно ниво дори членовете на Областния съвет не са информирани за кадровата работа на партията, а как и къде се взимат съответните решения е неясно“, ядосват се още те. И скачат срещу „Позитано“ и заради липса на внесени законопроекти нито от парламентарната група на левицата, нито от страна на МС в лицето на четиримата соцминистри.

„Загрижени сме и за това, което се случва в партийните структури в областта. Все повече организации са изправени на границата на своето съществуване или пък с трудност успяват да функционират адекватно на ситуацията. Ръководството на Областния съвет така и не намери време да се запознае с общинските ръководства.

Същевременно, не се използват адекватно и членовете на Националния съвет, като те дори не са разпределени по общини, за които да отговарят и не се канят на заседанията на Председателския съвет“, пишат още пловдивчани.

И предупреждават, че при предсрочни парламентарни избори, БСП е на ръба за представителство в НС според последните социологически проучвания.

Те настояват да се извърши спешен политически анализ за участието на партията във властта така, че да бъдат ясно декларирани позициите й спрямо войната. „Мирът винаги е бил социалистическа ценност и ние трябва решително да се противопоставим на всички опити за милитаризация на България и въвличането ѝ в конфликта“, уточняват критиците на Нинова.

Освен това искат всички депутати от групата да гласуват категорично „против“ всички предложения за изпращането на военна помощ за Киев и „за въвеждане в България на чужди въоръжени сили. Приемането на подобни трябва веднага да бъде последвано от напускане на коалицията“.